Acum, daca doamna Kovesi a fost decorata de regele Suediei cu titlul de Comandor al Ordinului Steaua Polară pentru „lupta susţinută şi curajoasă împotriva corupţiei din România care constituie paşi importanţi spre îmbunătăţirea transparenţei şi a statului de drept” sint convins ca vom afla mai multe despre asta! Sau…nu?, scrie Robert Turcescu pe facebook.
Turcescu se referă la afacerea pădurilor din România făcută de Universitatea Harvard prin Suedia, dezvăluirile fiind făcute de Rise Project.
Dosarul mega afacerii însă este ţinut la sertar.
Universitatea Harvard, cel mai mare proprietar privat de păduri din România, a vândut o parte din suprafețele forestiere pe care le deținea imediat după izbucnirea unui imens scandal de corupție în care au fost implicați angajații locali ai firmei controlate de prestigioasa instituție unui grup de firme suedez condus chiar de către parteneri și angajați de la București ai diviziei de investiții a universității americane. Din firmele suedeze a făcut parte și un profesor doctor, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice din România. Primele tranzacții au avut loc la doar câteva luni după ce fostul șef al filialei românești a firmei deținute de Harvard a fost arestat pentru corupție și spălare de bani.
În fapt, un suedez de origine română reprezintă la București atât interesele Universității Harvard, cât și pe cele ale grupului nordic care i-a cumpărat în ultimele luni o parte din păduri. Sorin Chiorescu, 41 de ani, este fondator și director executiv al grupului suedez Greengold, care deține întinse suprafețe forestiere în România. Concomitent, Chiorescu a fost angajat de fondul de investiții al Universității Harvard să-i administreze o fabrică de placaj din Călărași.Sorin Chiorescu a fost secondat în afacerile românești de alți doi directori și acționari din grupul suedez: românul Alexandru Florea și suedezul Jonas Jakobssen. Cel din urmă a fost în ultimii cinci ani și partenerul minoritar al diviziei de investiții a Universității Harvard în filialele sale din România: firma Scolopax SRL, cea prin care Harvard a cumpărat 37 de mii de hectare de păduri în România, și, respectiv, compania Romply Merops SRL, care deține fabrica de placaj din Călărași. Chiorescu și Florea au fost amândoi membri ai consiliului de administrație la Romply Merops, scria Rise Project.
Documentele obținute de RISE Project din registrul suedez al companiilor conțin numele unui alt român care a făcut parte din Greengold. În rapoartele anuale a două fonduri de investiții suedeze, Greengold Equity Fund A Romania și Greengold Equity Fund B Romania, apare semnătura profesorului doctor Valeriu Norocel Nicolescu, membru al Academiei de Științe Agricole și Silvice. ASAS este o instituție publică specializată care funcționează după statut propriu în coordonarea ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.