spot_img
23.2 C
București
luni, mai 29, 2023
AcasăExterneEXIT POLLURI GRECIA/ Syriza între 30% și 34% din voturi/ Liderul partidului...

EXIT POLLURI GRECIA/ Syriza între 30% și 34% din voturi/ Liderul partidului Noua Democrație, Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Tsipras

-

Partidul de stânga Syriza al fostului premier Alexis Tsipras s-a plasat pe prima poziție la alegerile parlamentare anticipate de duminică din Grecia, conform exit-poll-urilor date publicității la închiderea urnelor, transmite Agerpres.

- Reclama -

Formațiunea lui Tsipras este urmată la mică distanță de partidul de centru-dreapta Noua Democrație (ND), condus de Vangelis Meimarakis.

UPDATE, 21.30: Liderul partidului de centru-dreapta Noua Democrație (ND), Vangelis Meimarakis, și-a recunoscut înfrângerea la alegerile legislative anticipate de duminică în fața principalului său rival, fostul premier Alexis Tsipras, președintele partidului de stânga Syriza.

„Rezultatul alegerilor pare să arate o victorie a Syriza și a domnului Tsipras”, a declarat Meimarakis presei, adăugând că prioritatea țării este acum formarea unui guvern.

„Îl felicit și îi urez să creeze un guvern, de care este nevoie, și să vină în parlament”, a mai spus liderul Noii Democrații.

Potrivit unei surse din cadrul Syriza citate de agenția Reuters, partidul lui Tsipras va forma un guvern în trei zile. Syriza ar urma să apeleze la sprijinul partidului de dreapta Grecii Independenți, cu care a format și precedenta coaliție de guvernare.

Conform unui sondaj combinat de la cinci posturi de televiziune, Syriza ar obține între 30% și 34% din voturi, comparativ cu 36% la scrutinul din luna ianuarie, iar Noua Democrație între 28,5% și 32,5%.

Pe poziția a treia s-ar afla partidul de extremă dreaptă Zorii Aurii, care ar obține între 6,5% și 8% din voturi și cu care niciun alt partid nu vrea să se alieze în parlament.

Pe următoarele locuri se situează PASOK (socialist) și KKE (comunist), cu procentaje între 5,5% și 7% din voturi, urmate de partidul de centru To Potami (4% — 5,5%), de Uniunea Centriștilor (3,2% — 4,2%), de partidul radical de dreapta Grecii Independenți (3% — 4%), fost partener al Syriza la guvernare, și Unitatea Populară (2,5% — 3,5%), formațiune creată de foștii membri ai Syriza care s-au opus acordului semnat în august de guvernul lui Tsipras cu creditorii internaționali.

Pragul minim pentru ca un partid să intre în parlament în Grecia este de 3%.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului cu creditorii internaționali.

Acest acord, care prevede reforme economice profunde și continuarea politicilor de austeritate ce i-au lovit puternic pe greci în ultimii cinci ani, a fost inițial respins categoric la un referendum organizat la începutul lunii iulie.

Syriza și Noua Democrație erau foarte apropiate în ultimele sondaje de opinie de dinaintea votului, cu un ușor avans pentru Syriza.

În cazul în care se va confirma după numărarea voturilor, victoria Syriza nu asigură însă majoritatea necesară pentru ca partidul să guverneze singur, astfel că Alexis Tsipras va trebui să încerce formarea unei coaliții cu cel puțin o altă formațiune, el excluzând totuși un guvern de uniune cu Noua Democrație.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img