spot_img
23.3 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăDezvaluiriEXCLUSIV/ BOMBĂ ÎN DOSARUL DIPI: Fiul unui securist a ajuns şeful contrainformaţiilor...

EXCLUSIV/ BOMBĂ ÎN DOSARUL DIPI: Fiul unui securist a ajuns şeful contrainformaţiilor de la DIPI fără a avea acces ORNISS/ Ginerele mogulului Liviu Luca

-

ANCHETĂ COMUNĂ FLUX 24 ŞI INCISIV DE PRAHOVA

- Reclama -

Bomba bombelor pe care SRI se chinuie sa nu o afle nimeni in scandalul de la DIPI.  Silviu Dumitrache a fost data afara din  SRI, de la ANI, şi a ajuns șef al contrainformațiilor de la DIPI in ciuda faptului ca  is-a retras certificatul de acces la ORNISS!!! Cum a putut ajunge sef la DIPI daca nu avea certificat ORNISS. O bomba care poate arunca in aer atat M.A.I cat si SRI. Cine a intervenit pentru un asemenea abuz?

Silviu Dumitrache a fost suspendat din funcție, după ce procurorii l-au acuzat de mai multe infracțiuni de corupție. Printre acestea, complicitate la delapidare. Asta dupa ce initial il scosesera din schema.

luca2Silviu Dumitrache este un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță și ginerele sindicalistului Liviu Luca, considerat nr. 3 în serviciul secret al Inter­nelor, unde ocupă funcția de șef al contrainformațiilor. Procurorii anticorupţie susţin că ar fi fost complice la unele deturnări de fonduri din dosarul lui Gabriel Oprea.

Silviu Dumitrache, ginerele sindicalistului Liviu Luca, este anchetat de către procu­rorii DNA în primul dosar de corupție legat de deturnarea fondurilor operative de la DIPI.

În acel dosar au fost puși sub acuzare Gabriel Oprea, dar și șefi ai departamentului (chestorul principal de poliție Gheorghe Nicolae, comisarul-șef Gabriel Nicolae Pavel, Nelu Zărnică și Marian Dănuț Iacob). Toți, susține DNA, cheltuiau ilegal, inclusiv în interes personal, o parte din banii alocați informatorilor DIPI. Pe lângă sutele de mii de lei cheltuite fictiv pe informatori și echipamente, dosarul a amorsat bomba achiziției ilegale a unei limuzine Audi de circa 100.000 euro pentru Gabriel Oprea.

În același dosar a fost pus sub acuzare și ministrul de Interne Petre Tobă, care a demisionat ulterior. Totuși, procurorul de caz l-a iertat pe Silviu Dumitrache, care a fost scos din dosar. Conform rechizitoriului, din probele administrate „nu a rezultat că persoanele care au întocmit rapoartele, din dispoziția ordonatorului de credite, ar fi cunoscut cu certitudine că produsele achiziționate din fonduri operative sunt sau nu incluse în activități, acțiuni sau misiuni informativ operative“. Procurorul a considerat, astfel, că există un dubiu rezonabil în privința vinovăției lui Dumitrache, care nu a fost urmărit penal.

muscaluÎnsă la câteva luni după ce a fost scăpat de consecințe penale, Silviu Dumitrache s-a ales cu noi acuzații. Direcția Națională. Practic, a fost constituit un nou dosar în care „Dumitrache Silviu este cercetat pentru infracțiunile de complicitate la delapidare, fals intelectual și uz de fals, toate în formă continuată“, a precizat biroul de presă al DNA.

În baza noilor acuzații, minis­trul de Interne, Dragoș Tudorache, a decis să îl suspende din funcția de director general al Direcției Protecție Internă din cadrul DIPI și să îl pună la dispoziția șefului instituției până la finalizarea dosarului de corupție.

Dumitrache acoperea ilegalitățile colegilor

Primul rechizitoriu în scandalul de corupție de la serviciul secret de informații al Ministerului de Interne a fost finalizat pe 10 mai 2016. În documentul cu pricina, procurorii descriau cu lux de amănunte faptele comise de Silviu Dumitrache, în calitate de șef al contrainformațiilor.

De exemplu, 50 de ofițeri DIPI au fost trimiși la un curs de pregătire profesională care ar fi fost decontat, pe hârtie, din banii alocați pentru a plăti informațiile obținute de la surse, susțin anchetatorii. În realitate, fondurile ar fi fost folosite pentru a plăti instructorii cursanților, care erau ofițeri de informații ieșiți la pensie.

În urma tensiunilor din interiorul DIPI legate de plata cursurilor, Silviu Dumitrache s-a oferit să le plătească din banii lui. Mai mult, a întocmit un document transmis ulterior unei comisii interne de control al fondurilor. În acel document, Dumitrache menționa că s-a comis o „eroare materială” în actele de decontare. Dumitrache știa, desigur, că nu fusese vorba de nici o „eroare materială“, acesta nu făcea decât să acopere o ilegalitate.

Fiu de securist. Condamnat pentru mită și trafic de influență

Silviu Dumitrache, fiul colonelului (r.) Gheorghe Dumitrache de la SRI Prahova, cunoscut ca un apropiat al deputatului Sebastian Ghiță, este ginerele sindicalistului Liviu Luca. Înainte să ajungă șeful contrainformațiilor în serviciul secret de informații al Internelor, Silviu Dumitrache era ofițer la Sectorul Informații Economico-Strategice. Un domeniu de care era foarte interesat și socrul său, Liviu Luca, condamnat la o pedeapsă de șase ani cu executare în dosarul devalizării companiei Petromservice, alături de controversatul afacerist Sorin Ovidiu Vîntu (care a primit o pedeapsă cu executare de șase ani și două luni).

105335_1Tatăl lui Silviu Dumitrache, colonelul (r.) SRI Gheorghe Dumitrache, a fost condamnat în 2012, împreună cu generalul (r.) SRI Ovidiu Soare, la trei ani de închisoare cu suspendare de către judecătorii de la instanța supremă, pe o plangere a fostului ofiter SRI, Adrian Radu. În același dosar a fost achitat Emil „Cico“ Dumitrescu, fost consilier prezidențial.

Gheorghe Dumitrache a lucrat, înainte de 1989, pentru Securitate. Când, printre altele, răspundea și de Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești, pe vremea când Liviu Luca era liderul studenților petroliști. Oare stiti cati securisti mai sunt acum in SRI, chiar in verfurile conducerii? Va vom dezvalui noi intr-un articol separat!

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...