EXCLUSIV: Academicianul care și-a turnat fiul la Securitate, decorat de Iohannis

0

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat de 1 Decembrie cu Ordinul  Național „Steaua României” în grad de Ofițer pe academicianul Dan Berindei.

Dan Berindei a apărut în documentele fostei Securități că și-ar fi turnat fiul la Securitate.

Fiul academicianului, Mihnea Berindei, a fost un opozant al regimului anticomunist, el activând în Franța înainte de 1989.

De 1 decembrie, Klaus Iohannis l-a decorat și pe un alt personaj controversat cu legături cu Securitate, scriitorul Nicolae Breban.

CITIȚI ȘI:Iohannis l-a decorat pe turnătorul lui Paul Goma și al Monicăi Lovinescu: OMUL odiosului Pleșită

Istoricul Dan Berindei a fost acuzat de CNSAS în 2009 ca a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Baleanu” existand dovezi certe ca acesta si-a turnat propriul fiu, una dintre cele mai sonore voci ale exilului romanesc, Mihnea Berindei.

berindei2Colaborarea academicianului Dan Berindei cu Securitatea a inceput inca din 1962, cand a semnat un angajament sub constrangere, scria Evenimentul Zilei.

Initial acesta a pus umarul la „supravegherea informativa a Institutului de Istorie” al Academiei Romane, unde Berindei era cercetator. Pana in 1973, el a semnat cateva zeci de note informative despre colegii sai.

Dupa ce fiul sau, Mihnea Berindei, a fugit in Franta in 1970, Dan Berindei a primit drept sarcina din partea Securitatii sa il spioneze si sa incerce sa ii inchida gura. Numai ca, dupa cateva intalniri, fiul a realizat care e misiunea tatalui si a rupt definitiv relatia cu el.

berindeimihnea„A fost o disensiune pe care am dorit-o, in sensul ca am preferat sa nu am cu el nicio relatie. Informatiile date despre el erau fara sare si piper, iar Mihnea era o problema arzatoare pentru Securitate. Ei voiau mai mult. Din pricina asta nu am vrut sa fiu bagat in aceasta poveste”, explica Dan Berindei.

Sotia „informatorului” Dan Berindei si mama „obiectivului” Mihnea Berindei a fost la randul ei o victima a regimului comunist. Fiica a fostului ministru taranist Ioan Hudita, aceasta a fost arestata in 1950 pentru „activitate subversiva”, nascandu-si fiica, pe Ruxandra, in inchisoarea Vacaresti. Ruxandra a crescut 11 luni in trei inchisori, pana cand a fost incredintata tatalui ramas in libertate, alaturi de celalalt copil, Mihnea, scria ziare.com în 2009.

Mama lui Dan Berindei, Dina, a fost si ea arestata, iar cel de-al doilea sot al sau, inginerul Alexandru Bals, a murit in inchisoarea de la Pitesti.

berindeidan
Dan Berindei a fost singurul membru al familiei, alaturi de o sora a mamei sale, care nu a facut puscarie politica.

Potrivit documentelor de la CNSAS, relatia lui Dan Berindei cu Securitatea s-a reluat in 1985, an din care dateaza o parte a documentelor provenite dintr-un dosar de la SIE, al carui titular este.

Berindei a furnizat Securitatii 47 de note informative, ele referindu-se atat la colegii sai de la Institutul de Istorie, cat si la romani din exil sau la personal diplomatic.

Istoricul si fiul sau s-au regasit in acelasi loc pentru prima oara, pe 11 septembrie 2008, la inmormantarea Ioanei Berindei. Despartiti de cortegiu, Dan si Mihnea Berindei nu si-au vorbit.

Mihnea Berindei a decedat anul trecut.