de Vlad Nistor, europarlamentar PNL
În discursul prezentat Parlamentului European în data de 14 septembrie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a oferit cea de-a treia dare de seamă din mandatul domniei sale asupra Stării Uniunii Europene. Conținutul discursului a fost unul variat, care a detaliat toate provocările actuale cu care se confruntă uniunea noastră, atât în interior cât și în exterior.
Găsesc esențial faptul că doamna von der Leyen, în numele executivului pe care îl conduce, a pus foarte sus pe lista priorităților imediate o reformă profundă, rapidă și foarte atentă a comunității europene și o modificare a tratatelor fundamentale, pentru a răspunde cu celeritate atât provocărilor actuale, cât și celor posibile, chiar probabile. Acest lucru este imperios necesar, pentru a putea contracara derapajele nedemocratice din unele state membre, pentru a asigura o integrare mai facilă și mai profundă pentru statele din Balcanii de vest și a celor din jurul Mării Negre ce au ca deziderat accederea la UE și pentru a oferi o voce unitară uniunii nu doar în privința politicii externe și de securitate, dar și pentru a da răspunsuri rapide și practice unor noi provocări precum fenomenele climatice extreme și altor pericole emergente.
Dependența profundă și nesănătoasă de combustibilii fosili a fost prezentată de președintele Comisiei drept cauză principala a crizei energetice și de securitate spre care ne îndreptăm. Pe lângă asigurarea unor surse variate și regenerabile de energie, va fi nevoie și de o schimbare de abordare față de cum producem și consumăm energia în societățile noastre.
Acompaniată de o reformă radicală a segmentului financiar, de investiții, dezvoltare și creditare/împrumutare, această paradigmă ar deschide o nouă oportunitate de creștere, de data aceasta mai sustenabilă, de durată, și fără potențial perturbator din partea statelor terțe, neprietenoase.
Desigur, războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina a ocupat o parte importantă din discursul președintelui, deoarece reprezintă un pericol existențial nu doar pentru Ucraina, ci pentru pacea și securitatea întregii Europe și chiar a lumii, așa cum o cunoaștem acum. Un an plin cu provocări fără precedent, ce se suprapun și care trebuiesc abordate și soluționate simultan. Ne confruntăm cu pericole serioase, însă am mare încredere că sistemul nostru liberal-democratic din cadrul uniunii Europene va fi în măsură să ofere soluții concrete și de durată.