spot_img
14.1 C
București
miercuri, mai 29, 2024
AcasăAnalizeEuroparlamentarul Dan Motreanu anunță noi drepturi pentru părinții și îngrijitorii din UE

Europarlamentarul Dan Motreanu anunță noi drepturi pentru părinții și îngrijitorii din UE

-

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să aplice noile norme instituite la nivelul UE pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, anunță europarlamentarul Dan Motreanu pe Facebook.

CE SUSȚINE DAN MOTREANU:

- Advertisement -

În acest sens, Guvernul României a aprobat o ordonanță de urgență prin care reglementează o serie de norme solicitate prin directive europeană.

ℹ️Actul normativ introduce ”formula flexibilă de lucru”, definită drept posibilitatea lucrătorilor de a-și adapta programul și concediul de îngrijitor, în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuiește în aceeași gospodărie.

- Advertisement -

ℹ️ Actul normativ prevede că orice tratament mai puțin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat sau a efectuat concediul pentru creșterea copiilor, concediul paternal, concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, constituie discriminare.

ℹ️ Salariații care și-au exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru sau se află în concediu de îngrijitor nu pot fi concediați.

ℹ️ Printr-un act normativ aflat pe aflat pe agenda Parlamentului, urmează să se reglementeze alte aspecte menționate de directiva europeană. Printre acestea se numără concediul paternal de 10 zile, concediul de îngrijitor, de până la 5 zile lucrătoare/an, sau zilele libere pentru urgenţe familiale, până la 10 zile lucrătoare/an.

ℹ️ Directiva europeană mai prevede că fiecare dintre cei doi părinți are dreptul la cel puțin 4 luni de concediu pentru creșterea copilului. În România, cel puțin o lună din perioada totală a concediului pentru creșterea copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img