spot_img
29.5 C
București
miercuri, iunie 12, 2024
AcasăAnalizeTomac: Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore prin...

Tomac: Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore prin discuții directe cu Volodimir Zelenski

-

Președintele Klaus Iohannis putea închide subiectul Bâstroe în doar câteva ore, prin discuții directe cu Volodimir Zelenski, declară la RFI eurodeputatul PMP Eugen Tomac. El reproșează liderilor politici de la București care au avut reacții inflamate pe acest subiect că fac jocul Rusiei.

Relațiile româno-ucrainene s-au tensionat, pe fondul polemicilor legate de Canalul Bâstroe. Lideri politici de la București acuză Kievul că face lucrări de adâncire a Canalului, punând astfel în pericol ecosistemul Deltei Dunării. De partea lor, oficialii ucraineni susțin că nu au încălcat nici un acord și se declară gata să-i arate României activitatea desfășurată. Președintele Klaus Iohannis spune că înainte să țină discursuri inflamate, politicienii români să lase experții să vadă ce este acolo.

Eugen Tomac comentează cazul Bâstroe: ”Suntem o țară mare cu politicieni foarte mici. Este singurul lucru pe care mai trebuia să-l facem, după tot felul de capcane care au fost aruncate în spațiul public. Acum o lună de zile, toată lumea era preocupată de situația minorității românești din Ucraina, în condițiile în care atât autoritățile române, cât și cele ucrainene, cu bună știință, au neglijat acest subiect timp de 30 de ani. Evident că singurul câștigător din această dispută publică ce poate fi tranșată într-o manieră mult mai civilizată, cu atât mai mult cu cât poate oricând președintele Iohannis discuta cu Zelenski orice subiect ce ține de relația bilaterală și mă mir că nu s-a întâmplat acest lucru până acum, pentru a clarifica orice aspect care evident cu interes vădit poate inflama opinia publică din România, deși nu am văzut pe nimeni în spațiul public revoltat de faptul că în Delta Dunării, în România, putem găsi zone puternic poluate, unde nu există nici un fel de măsuri pentru protecția mediului. Singurul câștigător din această dispută publică este evident Rusia. Rusia își dorește ca Ucraina să aibă relații tensionate cu cât mai mulți vecini. Cine nu înțelege acest element fundamental înseamnă că pur și simplu, cu voie sau fără, face un joc extrem de periculos”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img