spot_img
28.6 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăhighlightEuroparlamentar PNL, atac la Iohannis în scandalul Antena 3

Europarlamentar PNL, atac la Iohannis în scandalul Antena 3

-

Politicienii care pun la îndoială statul de drept în România în cazul ANAF-Antena 3 greşesc, declară la RFI europarlamentarul PNL Theodor Stolojan. El critică inclusiv reacţia preşedintelui Klaus Iohannis pe această temă.

- Reclama -

În opinia lui Theodor Stolojan, „greşesc foarte mult cei care nu cred în statul de drept în România, statul de drept în România care este contestat de unii, dacă ar fi aşa, ar trebui să fim în afara Uniunii Europene la ora actuală, pentru că statul de drept e o valoare fundamentală a Uniunii Europene şi confuzia foarte mare pleacă de la faptul că foarte mulţi în România, dar nu numai în România nu înţeleg că statul de drept înseamnă două lucruri diferite pentru cetăţean şi pentru instituţiile statului. În timp ce cetăţeanul, potrivit statului de drept, are dreptul să facă orice ceea ce nu este interzis în mod expres de lege, instituţiile statului au dreptul să facă numai ceea ce sunt autorizate de către lege să facă. În aceste condiţii, dacă un cetăţean sau o firmă se consideră că printr-o acţiune a statului i-au fost încălcate drepturile, se duce tot pe calea statului de drept în justiţie să-şi rezolve problemele. Sigur, asta nu opreşte Antena 3 să-şi facă multă simpatie, făcând aceste emisiuni interminabile, cum va fi scoasă, cum va întrerupe emisiunea, cum va nu ştiu ce şi nu ştiu cum. Nu o opreşte nimeni să facă acest lucru. Problema este că într-un stat de drept, orice problemă care apare conflictuală şi care nu poate fi rezolvată pe alte căi se rezolvă potrivit statului de drept în justiţie. Deci dacă Antena 3 consideră că ANAF-ul ca instituţie a statului a făcut altceva decât este autorizată de lege să facă, se duce în justiţie şi îşi caută dreptatea în justiţie”.

Întrebat cum i s-au părut reacţiile preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Dacian Cioloş şi ale parlamentarilor pe tema cazului ANAF-Antena 3, eurodeputatul a răspuns: „Aceeaşi părere ca cea exprimată de cetăţeni pe Facebook. Cred că din păcate s-a greşit enorm şi în Parlament, pentru că a fost acolo chemat primul-ministru şi declaraţiile care au pus sub semnul îndoielii credibilitatea unor instituţii fundamentale ale statului de drept, pentru că eu nu cred că în România nu există stat de drept, cum afirmă foarte mulţi”.

Întrebat dacă se referă inclusiv la poziţia preşedintelui Klaus Iohannis, Theodor Stolojan a răspuns: „N-are nici o legătură libertatea de exprimare cu ceea ce trebuie să facă ANAF-ul. Antena 3 dacă consideră că ANAF-ul a făcut altceva decât era autorizat prin lege să facă, trebuie să se adreseze direct justiţiei şi cât mai repede”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri referitor la cazul trustului Intact că libertatea de exprimare nu poate fi suprimată pentru ”banale motive administrative”, criticând abordarea ”heirupistă” a ANAF: „În primul rând, cred că libertatea de exprimare în media nu poate fi suprimată pentru banale motive administrative. În al doilea rând, această abordare heirupistă a ANAF mi se pare cel puţin nepotrivită, dacă nu discutabilă”.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img