spot_img
10.3 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAnalizeEugen Tomac (PMP): PSD şi PNL vor să baronizeze România

Eugen Tomac (PMP): PSD şi PNL vor să baronizeze România

-

Partidul Mişcarea Populară condamnă decizia ruşinoasă şi anti-democratică a majorităţii parlamentare PSD – PNL – UDMR de a respinge în Camera Deputaţilor un proiect legislativ pentru revenirea la formula de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Această decizie trădează faptul că avem de-a face cu o Putere politică anti-reformistă şi retrogradă care încurajează baronizarea administraţiilor locale şi se opune unei concurenţe politice reale, descurajând pluralismul de opinie.

„Este o sfidare la adresa românilor respingerea proiectului privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Acest vot este dovada clară că PSD şi PNL vor să ţină subdezvoltate comunităţile locale pe care le administrează de 30 de ani.  Actuala majoritate parlamentară crede că Romania este a baronilor locali. În fapt, asistăm la întoarcerea ţării în urmă cu 20 de ani când ni se propovăduia liniştea pentru a acoperi fărădelegile Puterii, atât în plan central, cât şi în plan local. Respingerea proiectului de revenire la alegerea primarilor în două tururi ne arată că socialiştii şi pseudoliberalii actuali văd România ca pe o pradă pe care să o împartă după bunul lor plac”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

- Advertisement -

PMP reaminteşte faptul că a strâns semnături pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi că acesta este un deziderat al majorităţii românilor. Reintroducerea acestui sistem de vot ar genera o mai bună prezenţă la vot şi ar oferi legitimitate mai mare pentru primari. S-ar evita situaţia în care un primar este ales cu doar 10% – 12% din voturile celor înscrişi în registrul electoral. În plus, în felul acesta, nu s-ar invalida voturile celor care au opţiuni politice nuanţate. Se diminuează posibilitatea aplicării strategiei de a candida a mai multor persoane menite doar să “fure” din voturile unuia dintre candidaţi, aşa numiţii “iepuri”, care într-o competiţie electorală strânsă pot reduce din voturile candidatului cu şanse, de dreapta sau de stânga. Nu în ultimul rând, alegerea primarilor în două tururi de scrutin generează o mai bună selecţie a cadrelor alese de partide pentru funcţia de primar. S-ar crea astfel premisele unei reînnoiri a clasei politice de la nivel local. Pentru că oferă mai multe şanse celor care candidează împotriva baronilor locali aflaţi în funcţie, care se folosesc, de multe ori, de o reţea ocultă de acumulare a voturilor.

„După ce, în 2020, PMP a susţinut decizia Guvernului liberal de angajare a răspunderii asupra unui proiect privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, constatăm astăzi o degradare morală şi democratică a PNL, care a ajuns un simplu breloc pe care îl învârt pe degete PeSeDiştii. Au votat împotriva acestui proiect de lege alături de PSD şi UDMR, care, prin vot, au doborât Guvernul care îşi asumase răspunderea. Din păcate, liberalii au vacantat zona de centru-dreapta a politicii româneşti şi au ajuns în situaţia de a se îngrămădi din nou cu PSD pe zona de stânga anti-democratică. PMP rămâne astfel singurul partid veritabil de dreapta din România după ce PNL a capitulat în faţa PSD”, a concluzionat europarlamentarul Eugen Tomac. 

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img