Eroare gravă în Codul de Procedură Penală care îi poate ajuta pe traficanții de droguri

0
345

Curtea Constituțională a descoperit o eroare gravă în Codul de Procedură Penală: procurorii nu pot cere arestarea traficanților de droguri, transmite Digi 24.

În noul Cod de Procedură Penală, care a intrat în vigoare în luna februarie a anului trecut, sunt reglementate condițiile în care se poate dispune arestarea preventivă a unui inculpat. Printre acestea sunt trecute și condțiile în care se poate dispune o astfel de măsură preventivă, iar sintagma folosită după intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Penală este „trafic de stupefiante”.

Așa că, în urma unei sesizări venite din partea Secției Penale a Tribunalului Sălaj, magistrații de la Curtea Constituțională au constatat că acea sintagmă încalcă Legea fundamentală. Motivul este legat de faptul că niciun alt articol al Codului Penal, acolo unde sunt trecute infracțiunile, și nici în vreo lege specială aflată în acest moment în vigoare în legislația din România nu apare această sintagmă.

În legea specială infracțiunea se numește „trafic ilicit de droguri de risc” și mai este o infracțiune de „trafic de droguri de mare risc”.

Așadar, Curtea Constituțională a constatat că „traficul de stupefiante” nu este o faptă penală prevăzută de legea penală din România, în consecință nu se poate dispune arestarea preventivă pentru o infracțiune care nu există în legislația românească.

Însă, în articolul care reglementează arestarea preventivă nu este prevăzută și infracțiunea așa cum apare ea în legea din România – „trafic de droguri” – așadar ar putea apărea un blocaj în ceea ce privește solicitările procurorilor de arestarea preventivă pentru astfel de încălcări ale legii.

Soluția ar fi ca înainte de motivarea și publicarea motivării în Monitorul Oficial, Executivul sau Legislativul să pună în acord Codul de Procedură Penală cu decizia CCR de îndată ce aceasta va fi motivată de către judecătorii Curții, care au anunțat astăzi această decizie definitivă.