spot_img
9.1 C
București
luni, aprilie 22, 2024
AcasăEconomieErdogan lovește în băncile occidentale din Turcia: Franța are o expunere de...

Erdogan lovește în băncile occidentale din Turcia: Franța are o expunere de 40 miliarde de euro

-

Băncile străine care au investit intens în Turcia sunt acum expuse, după lovitura de stat eşuată şi acţiunea de epurare demarată de preşedintele Recep Tayyip Erdoğan şi guvernul său în rândurile poliţiei, ale armatei şi ale judiciarului, transmite Reuters.

Franţa şi Marea Britanie au cea mai mare expunere pe credite în Turcia, în timp ce bănci, printre care UniCredit, BBVA şi HSBC, au cele mai mari activităţi pe operaţiuni şi investiţii.

- Advertisement -

Expunerea Franţei, care se ridică la aproximativ 40 de miliarde de dolari, de două ori mai mult decât Statele Unite, precum şi expunerea Germaniei şi Italiei, ilustrează cum băncile europene, deja fragile, riscă să piardă.

Considerată odată o piaţă atractivă, cu o creştere robustă şi populaţie tânără, economia Turciei a încetinit recent. Unele bănci europene au reacţionat şi au încercat să vândă afacerea din Turcia. Un exemplu este banca britanică HSBC, care în luna februarie a abandonat planurile de vânzare a operaţiunilor din Turcia, din cauza ofertei slabe. În luna iunie, Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, a analizat posibilitatea vânzării unităţii sale din Turcia, DenizBank, iar UniCredit a declarat că ar putea plasa acţiuni în subsidiare, inclusiv în banca turcă Yapi Kredi Bank. Evenimentele recente din Turcia vor îngreuna şi mai mult intenţiile băncilor.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img