spot_img
21.4 C
București
miercuri, august 10, 2022
AcasăExterneE OFICIAL: Merkel vrea să aducă câteva sute de mii de migranți...

E OFICIAL: Merkel vrea să aducă câteva sute de mii de migranți din Turcia

-

Un mini-summit UE-Turcia, la care vor participa premierul turc Ahmet Davutoglu și un grup de șefi de stat sau de guvern din opt țări europene, grup ce va fi condus de cancelarul german Angela Merkel, se va desfășura joi la Bruxelles, înaintea începerii Consiliului European, pentru a discuta în principal despre spinoasa problemă a preluării de către statele UE a unor refugiați direct din Turcia, relatează AFP, conform Agerpres.

- Reclama -

În afară de Germania, celelalte șapte state europene care vor participa la acest mini-summit sunt: Austria, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Grecia și Luxemburg. La întâlnire va lua parte și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

CITIȚI ȘI:Orban denunţă un acord secret UE-Turcia: Vor aduce încă 500.000 de migranţi

Va fi ‘o reuniune cu țările aflate pe aceeași lungime de undă, conduse de Germania’, a declarat luni seară ministrul turc de externe Mehmet Cavusoglu, în timpul unei conferințe de presă consacrată relansării negocierilor de aderare a Turciei la UE, un nou capitol de negociere fiind deschis în aceeași zi.

După ce sute de mii de migranți veniți mai ales din Orientul Mijlociu au traversat anul acesta teritoriul turc pentru a ajunge în Europa, UE a inițiat negocieri cu guvernul de la Ankara pentru a-l convinge să oprească acest aflux.

Conform acordului încheiat pe 29 noiembrie între UE și Turcia, aceasta din urmă a promis să ia măsuri pentru a opri migranții care-i tranzitează teritoriul, iar blocul comunitar s-a angajat în schimb să-i ofere un ajutor economic cu o valoare inițială de 3 miliarde de euro destinat refugiaților aflați în Turcia, în special sirieni. UE a acceptat de asemenea să deblocheze procesul de aderare a Turciei la UE și cel de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

Dar după încheierea acestui acord, premierul ungar Viktor Orban a acuzat UE că s-a înțeles în secret cu Turcia ca statele blocului comunitar să preia direct din Turcia printr-un nou sistem de cote obligatorii circa o jumătate de milion de refugiați.

Existența acestei înțelegeri nu a fost confirmată oficial, dar se confirmă în schimb existența unui proiect european pentru preluarea de către statele UE a unor refugiați sirieni și irakieni aflați în Turcia, țară ce găzduiește în prezent circa 2,5 milioane de refugiați.

‘Statele UE nu trebuie să fie selective, nu trebuie să prefere refugiații cei mai educați, sau numai pe cei creștini’, a mai spus șeful diplomației turce la conferința de presă.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

VIDEO/A încetat din viață vocea de aur a TVR și a...

0
A încetat din viață, după o lungă suferință, Ioana Măgură Bernard, una din marile voci ale postului de radio Europa Liberă.Ioana Măgură Bernard a...