RELATARE DEUTSCHE WELLE DIN KIEV de la Frank Hofmann
Vicepreședintele american Biden vizitează capitala Ucrainei. El aduce în dar critici în ceea ce privește combaterea corupției și reformarea justiției. Răbdarea SUA se apropie de sfârșit.
Peste un an și jumătate a durat până când președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a îndeplinit parțial importanta promisiune din campania electorală: de la 1 decembrie, procuratura anti-corupție are un șef și poate astfel să-și înceapă munca.
Din punctul de vedere al SUA – mult prea târziu. La Washington se cam termină răbdarea cu guvernarea de la Kiev. Mai ales că amânarea unei numiri în fruntea autorității anti-corupție a fost favorizată de procurorul general Viktor Șokin – un aliat al președintelui Poroșenko. Deja în septembrie, ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a făcut un gest neobișnuit, solicitând pe Twitter, într-o formulare diplomatică, debarcarea lui Șokin.
Procurorul general trebuie să plece
Dar președintele ucrainean nu vrea să renunțe la acesta, chiar dacă procurorul este acuzat că patronează un aparat ultracorupt. O autoritate care a eșuat major în clarificarea circumstanțelor din jurul revoluției de pe Maidan, mai ales în legătură cu uciderea a 100 de persoane în timpul protestelor din urmă cu doi ani.
„Întreaga procuratură generală de la Kiev trebuie urgent reformată”, cere un funcționar cu rang înalt de la Washington înaintea vizitei lui Joe Biden în Ucraina. Cât de mult s-a deteriorat în ochii americanilor imaginea actualei conduceri de la Kiev o arată și programul vizitei lui Biden: înainte de a se întâlni cu șeful statului Poroșenko, vicepreședintele american va sta de vorbă cu reprezentanți ai societății civile pro-europene din Ucraina.
Numirea în funcție a unor „judecători integrii”
Joe Biden va face presiuni pentru aplicarea reformelor anti-corupție aprobate de curând. Biden vrea în special ca procurorul general Șokin să plece – ca prim semn politic transmis de Kiev finanțatorilor occidentali ai Ucrainei. Diplomații de la Kiev sunt tot mai deranjați de poziția conducerii ucrainene în această privință.
Este greu de crezut că reforma justiției va avea loc acum cu viteza dorită în Vest. Oamenii lui Poroșenko vor fi consiliați în acest sens de Consiliul Europei de la Strasbourg, o instituție cunoscută pentru lentoarea ei. Un diplomat japonez a sugerat în culise renunțarea la toți judecătorii actuali din Ucraina. Aceștia au slujit în trecut mereu interesele oligarhilor: Tokio propune ca Ucraina să înceapă o „campanie de recrutare” și să numească în funcții „judecători integrii”. Metoda a funcționat deja cu succes la poliția de circulație ucraineană, pentru care Japonia a dăruit Ucrainei 1300 de noi mașini de poliție. Automobilele cu tehnologie modernă hibrid străbat din vară străzile din Kiev și dau cetățenilor un sentiment de siguranță. A fost mai degrabă un semnal politic de schimbare, însă se pare că doar de fațadă: în spatele ușilor închise s-ar afla numeroase structuri vechi murdare.
O afirmație valabilă și pentru aparatul guvernamental din jurul premierului Arseni Iațeniuk. Astfel, Mykola Martynenko – un apropiat al lui Iațeniuk – rămâne președinte al comisiei de energie din Rada ucraineană, chiar dacă de șase luni el este anchetat penal în Elveția. Martynenko este suspectat că a tranzacționat fonduri murdare de milioane printr-un cont elvețian. Este greu de crezut că procuratura generală ucraineană a oferit până acum elvețienilor sprijinul necesar în această anchetă.
Conflictul cu Rusia ca paravan?
Martynenko nu pare prea impresionat de acuzațiile care i se aduc. El susține că este nevinovat și că ar fi victima unui complot rus. Luna trecută a declarat că vrea să renunțe la mandatul de parlamentar, dar legislativul de la Kiev nu s-a pronunțat până acum în această chestiune.
De fapt, conflictul cu Rusia este folosit de mulți lideri la Kiev drept pretext pentru inacțiune. Conflictul din estul țării servește de fapt sistemului oligarh, nepotist și corupt ca factor de stabilitate, fiind evitate astfel cererile revoluționarilor de pe Maidan de reformare, modernizare și orientare a țării spre UE. Președintele rus Vladimir Putin și-a îndeplinit astfel obiectivul în Ucraina, de a opri drumul țării spre Vest.
Bloggeri critici, la închisoare
Din februarie, bloggerul critic Ruslan Kozaba se află în arest preventiv în vestul Ucrainei. El s-a pronunțat într-un mesaj video împotriva participării la conflictul din estul țării și le-a cerut compatrioților săi să respingă cererile de recrutare ale armatei, pentru că guvernul de la Kiev nu a declarat nici până azi starea de război. Kozaba a mai negat și că Moscova ar fi responsabilă pentru crimele din Donbas. A fost arestat 21 de zile mai târziu pentru trădare de țară. Un demers care amintește mai degrabă de justiția rusă decât de cea a unei democrații cu libertate de exprimare.
Bloggerul ar fi fost victima serviciului secret ucrainean SBU, un aparat cu 31.000 de angajați, unul din cele mai importante instrumente ale puterii și un bastion al oligarhilor. La Washington toate acestea sunt cunoscute, la fel cum se știe și cum funcționează de ani de zile coruptul sistem ucrainean. Dar răbdarea americanilor a ajuns la capăt – termenul de grație pentru Ucraina a expirat.