Flux 24 a relatat in aceasta dimineata despre scandalul diplomelor false in care a fost implicat in 2009 actualul vicepremier si presedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea. In martie 2009 izbucnea scandalul diplomelor false. Liviu Dragnea, un deputat PD-L si adjunctul sefului Politiei Teleorman erau banuiti de procurori ca si-au cumparat diplome false de la universitatile din Alexandria. DNA verifica atunci, conform Stirilor PRO TV, doua universitati din Alexandria suspectate ca ar fi fabricat pe banda rulanta peste 15.000 de diplome.
Ancheta fusese demarata de procurorii din sectorul 4 la solicitarea DGIPI, care dupa sase luni de ancheta au ajuns la concluzia ca au de-a face nu doar cu falsuri si inselaciuni, ci si cu acte de coruptie. Scandalul, spunea la aceea vreme PRO TV, a dezvaluit ca politicieni, politisti sau angajati ai serviciilor secrete din Teleorman nu au trecut o zi pe la scoala, dar au diplome. Procurorii descoperisera la vremea respectiva ca o diploma falsa ar fi costat 3500 de euro.
6 august 2009. Siteul ziare.com publica informatia din surse judiciare ca Liviu Dragnea si adjunctul sefului IPJ Teleorman, comisarul Emil Florian Stanomir, sunt suspectati ca au protejat universitatile care au emis peste 15.000 de diplome false. Dragnea si Stanomir sunt absolventi a celor doua universitati vizate, Alexandru Ghica si Europa Ecor. Cele doua universitati intrasera din 2006 in procedura de lichidare, ele nefiind acreditate.
Ancheta penala in acest caz ar fi fost blocata, conform unor surse judiciare citate la aceea vreme de Romania Libera, la inceputul lunii iunie 2009, imediat dupa ce au fost identificati posesorii fiselor matricole de la cele doua institutii de invatamant.
„Pentru blocarea dosarului s-au facut presiuni atat politice – in special pe linia PSD -, cat si la nivelul conducerii Ministerului de Interne si a Inspectoratului General al Politiei. La nivelul nostru de la Teleorman, cel insarcinat sa faca identificarile posesorilor de diplome false a fost seful nostru, comisarul Stanimir, care are chiar el o astfel de diploma suspecta. Va dati seama ca noi nu am mai avut voie sa continuam ancheta de atunci”, sustineau atunci surse din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Teleorman, citate de ziare.com.
UPDATE: Conform informatiilor din presa nu numai Liviu Dragnea si-ar fi cumparat o diploma falsa, dar si sotia sa, Bombonica.
Capul escrocheriei era chiar fondatorul şi rectorul Universităţii „Al. Ghica” şi al Universităţii „Europa Ecor”, Mina-Silviu Dobronauteanu, în vârstă de 67 de ani, din Bucureşti. Totodată, el este şi cordonatorul Fundaţiei „Ergorom 99”, al cărei sediu avea un rol important în derularea operaţiunilor infracţionale. Universităţile menţionate nu au deţinut vreodată atestate, nici autorizaţii de funcţionare, iar din 2006 se află în procedura de lichidare, elemente care însă nu par să fi fost cunoscute la nivelul factorilor responsabili din Ministerul Educaţiei. Un dosar de absolvire a uneia dintre cele două universităţi scotea din buzunarul clientului frumoasa sumă de 3000-3500 de euro, scria presa la vremea respectiva. Apoi mecanismul era urmatorul: În schimbul banilor, pe parcursul câtorva săptămâni, membrii grupării infracţionale întocmeau dosarul solicitat, fără că titularul să fi participat măcar la vreun curs, ori să aştepte trei ani. Pasul următor era depunerea dosarelor, pentru susţinerea licenţei, la alte universităţi, unde cei în cauză şi-au creat în timp relaţii, astfel încât „absolvenţii” proprii să promoveze examenul. Este vorba despre Universitatea de Petrol şi Gaze din Ploieşti, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Ecologică Bucureşti, Universitatea Hyperion, Universitatea „Gh. Cristea”, Universitatea Valahia din Târgovişte. Opţional, clienţii puteau chiar să nu participe la examenul de licenţă, situaţie în care se foloseau persoane interpuse. Acestora li se întocmeau cărţi de identitate false, cu datele reale ale candidaţilor absenţi, dând astfel impresia de legalitate. Acest important serviciu era plătit separat, cu 600 de euro.