spot_img
3.4 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăAnalizeDosarul penal al stemei din Odorheiu Secuiesc duce în Guvern

Dosarul penal al stemei din Odorheiu Secuiesc duce în Guvern

-

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României (ÎCCJR) cercetează şi membri ai Guvernului României, respectiv reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului, din cauza stemei oraşului Odorheiu Secuiesc, care – potrivit sesizării unei organizaţii de protecţia animalelor – instigă la săvârşirea infracţiunii de cruzime asupra animalelor, transmite agenția maghiară de știri MTI.

- Reclama -

RELATAREA MTI:

- Advertisement -

În răspunsul pe care Parchetul de pe lângă ÎCCJR l-a transmis miercuri, ca urmare a unor întrebări în scris ale agenţiei ungare de presă MTI, sunt dezvăluite detalii despre ancheta care a şocat presa din România.

Persoana care a relatat, joia trecută, în cadrul şedinţei de consiliu local a oraşului Odorheiu Secuiesc, despre ancheta parchetului, a fost Árpád Gálfi, primarul oraşului. Edilul a explicat că parchetul investighează dacă faptul că printre simbolurile de pe stema oraşului – veche de secole, dar oficializată de către Guvernul României în luna august a anului trecut – se află şi un cap de urs străpuns cu o sabie reprezintă sau nu o instigare la cruzime asupra animalelor.

- Advertisement -

Parchetul de pe lângă ÎCCJR a transmis, către MTI, că ancheta a fost demarată în urma unei plângeri formulate de o organizaţie neguvernamentală care are ca obiect de activitate şi protecţia animalelor. Parchetul a relatat, de asemenea, că plângerea organizaţiei se referă şi la membri ai Guvernului României, respectiv reprezentanţi ai altor instituţii ale statului, printre care şi Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române sau Prefectura Judeţului Harghita. Invocând caracterul nepublic al procedurii în cursul urmăririi penale, Parchetul a lăsat fără răspuns întrebarea cu privire la existenţa unor cercetări şi cu privire la stemele altor localităţi.

Portalul maghiar Foter.ro a aflat că plângerea a fost formulată de către Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) din Tulcea, şi înregistrată la numai o săptămână după ce guvernul a aprobat stema oraşului Odorheiu Secuiesc. Foter.ro a descoperit şi textul plângerii, care a fost publicat pe portalul DCNews.ro. Potrivit organizaţiei care a făcut plângerea, explicaţia heraldică potrivit căreia braţul înarmat şi capul de urs străpuns cu o sabie simbolizează curajul locuitorilor din zonă reflectă, din start, rea-voinţă sau o inconsecvenţa logică.

Potrivit punctului de vedere al organizaţiei, capul de urs străpuns cu o sabie nu poate însemna decât un urs ucis, astfel că instigă la săvârşirea infracţiunii de cruzime asupra animalelor, faptă pedepsită, în baza Codului penal, cu închisoare de până la trei ani sau amendă.

Portalul a mai dezvăluit că preşedintele fondator al organizaţiei care a formulat plângerea este Marius Marinescu, care între 2004 şi 2008 a fost senator din partea Partidului Democrat (PD), iar mai apoi, din partea Partidului Conservator (PC), aderând mai târziu la Partidul România Mare (PRM).

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, Administraţiei şi Lucrărilor Publice, a anunţat pe 11 ianuarie că, în primul an al activităţii sale la acest minister, “a fost deschis sertarul” în care erau păstrate cererile de aprobare ale drapelelor şi stemelor diferitelor localităţi, dosare care nu au fost examinate ani de zile. El a mai menţionat că în 2021, ministerul a înaintat Guvernului României 112 proiecte de steme şi steaguri. Dintre acestea, 35 reprezintă iniţiativele unor comunităţii maghiare din Transilvania, care au obţinut garanţia legală pentru utilizarea liberă a stemelor şi drapelelor a două judeţe transilvănene şi 33 de localităţi locuite de maghiari.

Conform legislaţiei române în vigoare, decizia finală asupra simbolurilor locale trebuie luată de Guvernul României, după ce propunerea a fost examinată de comisiile competente la nivel judeţean, regional şi apoi naţional.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img