Relatarea corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan
Conform proiectului de concluzii al reuniunii extraordinare, miniṣtrii vor recunoaṣte urgenṭa ṣi gravitatea situaṭiei. Ei vor fi de acord ca Grecia, Italia si Ungaria, care au acum cel mai mare număr de refugiaṭi în braṭe, să fie ajutate.
Problema este că UE nu se poate pune de acord asupra modalitᾰṭii de redistribuire a migranṭilor întrucât mai multe state estice ṣi unele nordice se împotrivesc cotelor obligatorii propuse de Comisia Europeanᾰ.
Miniṣtrii de interne vor spune astᾰzi cᾰ documentul Comisiei, prezentat în 9 septembrie, reprezintᾰ „o bunᾰ bazᾰ de discuṭie”, dar nu vor merge mai departe. Expresia „cote obligatorii” nu apare însă în proiectul de concluzii.
Teama statelor membre este de a nu impune ṭᾰrilor reticente o decizie care le-ar izola din punct de vedere politic.
Tehnic, decizia cotelor obligatorii ar fi putut fi luată. Erau necesare doar 18 din 28 de voturi pentru ca decizia sᾰ treacᾰ iar avizul Parlamentului European este doar unul consultativ. UE are acum reunite cele 18 voturi în favoarea propunerii Comisiei, dar a ales să nu le folosească.
Miniṣtrii de interne europeni îṣi dau întâlnire la Luxembourg în 8 octombrie pentru a stabili cum anume vor fi repartizaṭi în 22 de state cei 160.000 de migranṭi sosiṭi în UE din primᾰvarᾰ ṣi până acum.
La acest mecanism de redistribuire nu vor participa ṭările cele mai afectate, Italia, Gecia si Ungaria ṣi nici Danemarca, Regatul Unit ṣi Irlanda, care sunt scutite.
Avînd în vedere impasul la nivel ministerial, Preṣedintele UE Donald Tusk a pornit acum consultările pentru organizarea unui summit UE extraordinar în zilele acestea la Bruxelles.