Narcis Copcă, managerul Spitalului „Sfânta Maria” din Capitală, spune că a fost obligat de legislaţie să cumpere produse de la Hexi Pharma. „Chirurgii ieşeau cu mâinile ca de crocodil din operaţie”, după ce foloseau produsele de dezinfectare, afirmă şeful spitalului. Mai mult, el spune că situaţia era cunoscută la nivel înalt, fără să indice clar despre cine este vorba, transmite Digi 24.
Narcis Copcă, managerul Spitalului Sf. Maria:
Nu lasă loc de joacă, nu ai voie să cumperi decât cu preţul cel mai mic. Vă mărturisesc că am avut un produs de acest tip (Hixe Pharma – n.r.), l-am refuzat, au făcut contestaţie, au câştigat şi a trebuit să îl cumpărăm. După ce l-am cumpărat, am avut foarte multe plângeri. Vă mai spun ceva. Avem şi alte firme cu la fel de mari probleme. Chiar acum două luni, înainte de scandal…La un moment dat, am avut un dezinfectant, un biocid care lăsa urme, nu putea fi spălat. Avea o calitate extrem de îndoielnică şi la momentul respectiv, probele noastre – noi facem control la câteva zile, avem un departament foarte bun în spital pentru a face autocontrol – ne-au ieşit proaste şi atunci evident că acel dezinfectant, verificat, era cu probleme. Şi l-am înlocuit.
Reporter: Aţi depus vreo sesizare?
Ohoho! Am constatat că mâinile noastre, ale chirurgilor, după 7-8 ore de operaţie nu aş fi vrut să le vedeţi.
Reporter De la ce firmă era?
Nu este menirea mea să dau nume de firme.
Reporter: Dar cum arătau mâinile? Ce efect avea?
Prurit, eritem, descuamare, arătam cu mâinile ca nişte crocodili.
Reporter: Asta ce înseamnă?
Că substanţele erau alcool pur. Să înlocuiască de urgenţă produsele cu deficienţe, nu făcând referate două luni de zile, nu dând posibilitatea acestor farsori, care se văd acum că îşi închid firme şi dispar şi nu întreabă nimeni cine sunt de fapt, cine e în aceste of-shore-uri, cine e în spatele lor, de ce a pornit acest scandal, de unde informarea lui Tolontan… Dumneavoastră (presa – n.r.) parcă trageţi toţi cu gloanţele organizate în altă parte. Nu vă imaginaţi că ăştia vând de 15 ani, aşa, fără ştirea nimănui, nu? Dumneavoastră vă daţi seama că dacă la tren se vor pune mâine pe SEAP piroane de oţel de nu ştiu de care, 85, şi de fapt ei livrează din fontă, vor deraia toate trenurile. Ce facem? Aşteptăm două luni ca să raportăm că au deraiat 200 de trenuri? Nouă ni se înroşesc un milion de mâini să facem aceste referate? Nu, daţi posibilitatea oamenilor să le schimbe în 24 de ore, închideţi firmele imediat.
Sunt aduse mostre de o anume calitate, după care noi nu putem verifica. Mănuşile se rup, nu au talc, nu au calitate. Sunt multe produse care nu sunt numai în spitalele româneşti, sunt în multe alte părţi, nu au calitate. Şi de ce nu? Dumneavoastră ştiţi de situaţia medicamentelor falsificate? Din câte îmi aduc aminte s-a lăsat cu o sinucidere la Sibiu. Mai ştiţi ceva de această poveste? Aţi aflat ce citostatice au fost falsificate?
Reporter: Aţi avut probleme cu medicamentele?
Nu şi am fost verificat. Din fericire, spitalul meu nu a avut, dar pot să vă spun că au existat tipografii în care se falsificau cutii de medicamente.”