spot_img
28 C
București
sâmbătă, iulie 2, 2022
AcasăCulturăMinistrul PONEIULUI ROZ CU ZVASTICĂ provoacă REVOLTĂ la Muzeul Țăranului Român

Ministrul PONEIULUI ROZ CU ZVASTICĂ provoacă REVOLTĂ la Muzeul Țăranului Român

-

Cercetători ai Muzeului Ţăranului Român fac publice disfuncţionalităţi de management ale instituţiei. Contextul: intenţia Corinei Şuteu, Ministrul Culturii, de a relua procesul de examinare şi alegere a unui nou director MŢR, deşi examenul recent i-a dat câştig de cauză lui Vintilă Mihăilescu.

- Reclama -

Mandatul directorului MŢR Virgil Niţulescu a expirat recent. În aceste condiţii a fost organizat un examen de ocupare a poziţiei manageriale. În ciuda evidenţelor, rezultatul examenului dând câştig de cauză profesorului Vintilă Mihăilescu, Ministrul Culturii, Corina Şuteu a anunţat refacerea demersurilor de ocupare a poziţiei manageriale.

Cercetători din cadrul instituţiei au întocmit un memoriu către Ministrul Culturii în care semnalează „serii de nereguli şi derapaje instituţionale” ale fostului director Virgil Niţulescu. Memoriul este menit să atragă atenţia că o continuitate chiar şi interimară a managementului actual va perpetua abuzurile, „activităţi fără avizul şi impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administraţie şi consultarea Consiliului Ştiinţific”:

1. activităţi care nu sunt conforme profilului muzeului

2. aglomerarea unor evenimente fără o direcţie strategică şi o consultare a forurilor decizionale

3. o agendă personală a lui Virgil Niţulescu, în paralel cu cea oficială

4. asocierea cu persoane publice sau instituţii care aduc deservicii de imagine MŢR

5. concurarea activităţilor interne prin apel la activităţi externe similare

6. lipsa de transparenţă decizională, inclusiv în stabilirea şi cheltuirea bugetului

Iată în întregime memoriul cercetătorilor MŢR:

În atenţia:

Doamnei Corina Suteu, Ministru al Culturii

Doamnă Ministru, având în vedere că vineri 13 mai 2016 expiră mandatul interimar al actualului manager al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, dl. Virgil Ştefan Niţulescu, şi că, în condiţiile deciziei Ministerului de a relua procedura de organizare a concursului de proiecte de management pentru ocuparea postului de manager al instituţiei, în următoarea perioadă Muzeul Naţional al Ţăranului Român va fi condus printr-un alt mandat interimar, vă solicităm să analizaţi următoarele:

În ultimii doi ani, ca urmare a unei serii de nereguli şi derapaje instituţionale, am solicitat conducerii instituţiei, dl. manager Virgil Ştefan Niţulescu, prin înaintarea unui număr de două memorii (înregistrate la secretariatul MNŢR cu nr. 3053 / 02.07.2014 şi respectiv 4601 / 07.10.2014) să ia act că prin deciziile puse în practică, a transformat Consiliul de Administraţie al MNŢR dintr-un organism deliberativ (aşa cum stipulează art. 11 pct. 5. alin. b) din ROF) într-unul consultativ.

Nerespectarea atribuţiilor specifice ale celor doua organisme, prin desfăşurarea unui număr de activităţi fără avizul şi impotriva deciziei unanime a Consiliului de Administraţie şi consultarea Consiliului Ştiinţific, pe care le veţi regăsi în conţinutul documentelor trimise managerului MNŢR (şi amintite mai sus), a prejudiciat desfăşurarea activităţilor specifice ale instituţiei, situaţie care s-a perpetuat în ultimii ani. De asemenea, semnalăm că urmare a controlului Curţii de Conturi a României pentru perioada 2013 -2015, a rezultat un raport care arată deficienţe în manageriatul MNŢR (dl.Virgil Stefan Nitulescu a fost eliberat din functia de manager in data de 17.03.2015, urmare a evaluarii activităţii pe 2013).

Solicităm pe această cale constituirea unei comisii ministeriale pentru un control al situaţiilor semnalate în memoriile pe care vi aducem la cunoştinţă. În plus, având în vedere actualul context al şantierului de consolidare şi restaurare, activitate care presupune o coordonare asigurată de o persoană care are capacitatea de a colabora cu întregul colectiv al muzeului, vă solicităm nominalizarea în funcţia de manager interimar unei persoane care să poată garanta buna desfăşurare a activităţilor MNŢR în condiţii de respectare a atribuţiilor celor două organisme interne şi a cadrului legal si profesional.

Adrian Petrechescu, director

Lila Passima, şef secţie

Simina Bădică, şef birou

Cosmin Manolache, muzeograf

Cătălina Tesăr, cercetător

Bogdan Iancu, cercetător

- Advertisment -

Must Read

Romina Power a povestit cum l-a drogat pe Regele Iordaniei

0
Vineri după amiază, pe postul Rai 1 a fost difuzată ultima ediţie din acest sezon a emisiunii „Oggi è un altro giorno”, condusă de...