spot_img
-1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăDezvaluiriDezvăluiri în scandalul achizițiilor publice: Imperiul UTI

Dezvăluiri în scandalul achizițiilor publice: Imperiul UTI

-

Raportul de țară pe care Societatea Academică din România (SAR) îl pregătește în cadrul proiectului ANTICORRP – Global Trends and European Responses to the Challenge of Corruption scoate în evidență disfuncționalități majore ale instrumentului care ar fi trebuit să asigure transparența procesului de atribuire a contractelor publice – Sistemul Electronic de Achiziții Publice sau, mai pe scurt, SEAP, scrie siteul organizației Romaniacurata.ro.
Romania Curata scrie ca SEAP a fost realizat de grupul de firme UTI, beneficiare, la rândul lor, a unei liste impresionante de contracte cu statul, de la începutul anilor 90 și până în prezent (inclusiv realizarea Agendei Digitale a României, care ar trebui să preia și să eficientizeze SEAP). Pe baza acestor contracte, fondatorul UTI, Tiberiu Urdăreanu, a devenit unul dintre cei mai bogați români, cu o avere estimată la aproximativ 100 de milioane de euro. La începutul acestei luni, Poliția Română a început o operațiune de amploare, cu 146 de percheziții în București și în alte 11 județe din țară, fiind vizate 90 de persoane suspectate de spălare de bani şi evaziune în domeniile IT şi construcţii. Printre firmele la care a descins Poliția regăsim și UTI, alături de alte firme din domeniul IT, Romsys şi Total Network Solution, dar și din domeniul construcțiilor, Erbașu și Strabag. In vara anului trecut, unul dintre directorii UTI a fost trimis în judecată de către DNA, în dosarul președintelui Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, sub acuzația de dare de mită.
CINE ESTE URDAREANU
urdareanu2
Tiberiu Urdăreanu (foto) este unul dintre “pionierii” afacerilor cu statul, scrie siteul romaniacurata.ro. „Prin intermediul UTI, în 1993 firmele omului de afaceri au securizat reţelele Bancorex şi Eximbank, Centrala Nucleară de la Cernavodă. UTI a primit 60 de milioane de euro pentru securizarea Portului Constanţa şi 30 de milioane de euro pentru securizarea Aeroportului Henri Coandă Otopeni, în mandatul de ministru al transporturilor al lui Miron Mitrea, considerat un apropiat al său. 1,4 milioane de euro şi 239,7 miliarde de lei vechi au fost sumele plătite de stat către firmele lui Urdăreanu pentru securizarea staţiilor de metrou din Bucureşti. UTI a făcut afaceri şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru securizarea frontierelor, cu Direcţia Generala a Vămilor, Parlamentul României, Romtehnica, Ministerul Comunicaţiilor Tehnologiei şi Informaţiilor, CONEL. UTI Italy, societate legată de Urdăreanu, a furnizat diferite servicii şi produse pentru SPP. UTI s-a ocupat și de monitorizarea rețelei de metrou a Metrorex (contract de 11 milioane euro) STS, dar a prestat și pentru Transelectrica, companie în ale cărei stații de transformare a instalat sisteme de securitate, dar și achizitia sistemului informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS). În 2012 a UTI realizat modernizarea Institutului de Cercetare Proiectare Sisteme de Producție SA, un proiect de 7 milioane de euro”, mai spune sursa citată.
UTI Traffic Management SA a realizat și sistemul de management al traficului din Bucuresti și a introdus sistemul automat de taxare în autobuzele din Capitală, iar în urma unui contract câștigat în 2009, s-a ocupat cu montarea a 18.000 de metri liniari de separatoare de trafic.
Firma Certsign, controlată de Tiberiu Urdăreanu, se numără printre puţinele societăţi autorizate să emită certificate de semnături digitale recunoscute oficial de statul român. În SC Certsign se regăsesc două entităţi juridice din cadrul unui grup financiar condus de omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu: UTI Holding BV şi UTI Grup.
La începutul lui 2014 SC UTI Group SA și-a adjudecat o licitaţie de 35 de milioane de euro, organizată de MTI cu finanțare europeană, pentru emiterea online a actelor de stare civilă (SIIEASC), în tandem cu SC CertSign SA (altă firmă controlată de Urdăreanu) și SC AM Project Design & Consulting SRL. Proiectul prevede servicii de dezvoltare și implementare, servicii de scanare și stocare a arhivei istorice pentru SIIEASC, furnizarea echipamente hardware — servere și echipamente de stocare (PC, UPS, imprimante, echipamente comunicații, certificate digitale) — pentru toate cele 3188 de Unități Teritorial Administrative, inclusiv dotarea unui data center.
Urdăreanu este și contractorul principal în proiectul de fibră optică Netcity din București, început în 2008, în urma unei investiții de 300 de milioane de euro, majoritar asumată de Urdăreanu. La baza proiectului stă un contract de concesiune a rețelei de fibră optică din București, încheiat între municipalitate și UTI Systems. Rețeaua subterană cu o lungime de 850 de kilometri cuprinde tot Bucurestiul, plus zona metropolitană din apropiere, constructorul urmând să-și recupereze banii din închirierea serviciilor pentru urmatorii 50 de ani. În urma implementării Net City, cablurile de pe stâlpi sunt coborâte în sbuteran, atât din considerente estetice, cât și de siguranță, mai spune romaniacurata.ro.
În octombrie 2014, UTI a semnat și Contractul pentru implementarea Sistemului informatic colaborativ pentru mediu performant de desfășurare al achizițiilor publice (SICAP), atribuit prin licitație publică de Agenția pentru Agenda Digitală a României. UTI va asigura, de asemenea, migrarea datelor din sistemul existent SEAP și integrarea funcțională a acestora în structura și arhitectura noului sistem. Tranziția la noul sistem se va face transparent pentru utilizatorii finali, fără a avea impact asupra sistemului public de achiziții și fără întreruperea funcționării acestuia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img