spot_img
4.2 C
București
miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAnalizeDEZVĂLUIRI DE PESTE OCEAN/America, nemulțumită de DERAPAJELE procurorilor din ultimul an, susține...

DEZVĂLUIRI DE PESTE OCEAN/America, nemulțumită de DERAPAJELE procurorilor din ultimul an, susține președintele Coaliției Românilor din America

-

Chris Terheș, președintele Coaliției Românilor din America, analizează pe facebook discursul noului ambasador american la București, Hans Klemm, concluziobând că SUA și-a schimbat discursul în privința justiției din România.

- Reclama -

SUA si-au nuantat discursul in urma derapajelor din ultimul an, care erau evidente pentru cine intelege cat de cat principiile democratice si notiunea de stat de drept, afirmă Terheș.

Demn de remarcat este că în pozițiile sale publice de când a ajuns la București, ambasadorul Klemn nu s-a referit niciodată la DNA și nici nu s-a întâlnit cu șeful instituției, Laura Codruța Kovesi.

POSTAREA INTEGRALĂ A LUI CHRIS TERHEȘ:

Am fost primul care am spus inca din martie a acestui an ca SUA si-au schimbat discursul in privinta justitiei din Romania. Mesajul principal nu mai este axat pe anticoruptie ci pe stat de drept si independenta institutiilor judiciare. Grav este ca referirea la „independenta justitiei” arata ca aceasta nu este independenta in prezent.

Stat de drept inseamna mai mult decat lupta anticoruptie. Stat de drept inseamna institutii puternice de lupta cu coruptia si care investigheaza orice suspect, respectandu-i INSA drepturile garantate constitutional si urmand procedurile de rigoare (in engleza asta poarta numele „due process”). Stat de drept inseamna ca inclusiv cel acuzat de coruptie, cand este adus in fata judecatorului trebuie sa aiba parte de un proces echitabil, iar pentru asta ai nevoie de judecatori independenti. Stat de drept inseamna sa ai legi clare, facute in favoarea oamenilor. Stat de drept inseamna ca institutiile statului sa respecte, sa protejeze si sa garanteze drepturile fundamentale ale omului.

SUA si-au nuantat discursul in urma derapajelor din ultimul an, care erau evidente pentru cine intelege cat de cat principiile democratice si notiunea de stat de drept.

Recentul discurs al Ambasadorului american Hans Klemm este elocvent in acest sens. Am extras paragrafele care au legatura cu justitia pentru a intelege nuantele:

„But, Romania’s work remains unfinished. For security, democracy and prosperity to thrive over the longer term, the government and the parliament must continue reforms focused on sustainable development and a full adherence to the rule of law.”

„However, security transcends military and law enforcement cooperation. Security encompasses rule of law, energy security and diversification, as well as sustainable economic growth.”

„I call on Romania’s leaders to set an example for the future […] and robustly and publically defend those prosecutors pursuing corrupt actors, and vocally support an independent judiciary.”

Remarcati ca de 2 ori (!!!) se face conectia in discurs intre „stat de drept” si „securitate”. Nu intre anticoruptie si securitate, ci intre stat de drept si securitate.

Apoi, Ambasadorul scoate in evidenta rolul guvernului si parlamentului in intarirea statului de drept. Semnalul e clar pentru cei care vor sa discrediteze aceste institutii fundamentale intr-un stat de drept.

Nu in ultimul rand, Ambasadorul Klemm cere liderilor din Romania sa ia pozitie atat in apararea procurorilor care lupta impotriva coruptiei, cat si sa fie VOCALI in apararea independentei justitiei. Cu alte cuvinte, acesti lideri nu au fost vocali pana acum si bine ar fi sa fie. De la inceputul anului, de exemplu, numai SUA a tot cerut ca institutiile sistemului judiciar sa lucreze independent.

Independenta justitiei are strict legatura cu independenta decizionala a judecatorilor, care trebuie sa fie feriti de orice influenta din interior sau din exterior. Sper sa se inteleaga acum raul provocat justitiei din Romania, si implicit statului de drept, de afirmatiile generalului SRI Dumitru Dumbrava, care a spus ca instantele sunt „camp tactic” pentru acest serviciu secret. Asa ceva este inadmisibil intr-o democratie si dovedeste ca Romania mai are inca de facut progrese pana sa ajunga la un stat de drept bine functional.

Discursul Ambasadorului Klemm (13 oct 2015):
http://romania.usembassy.gov/ambassador-klemm-10132015-en.h…

Interviu cu Dean Thompson, schimbarea de discurs american si prima data cand se vorbeste despre independenta institutiilor din sistemul judiciar (17 martie 2015):
http://coalitiaromanilor.org/a31-reevalueaza-sua-justitia-d…

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img