spot_img
7.8 C
București
duminică, noiembrie 17, 2024
AcasăEconomieDeutsche Welle: Ucraina, în faţa catastrofei economice

Deutsche Welle: Ucraina, în faţa catastrofei economice

-

- Reclama -

Pentru a evita falimentul şi a continua să primească bani de la FMI, guvernul de la Kiev va ridica masiv preţurile. În context, mulţi ucraineni ar putea trăi sub pragul sărăciei, fiind deja afectaţi de lipsuri, spune într-o analiză Deustche Welle.
UN COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Roman Goncharenko:

- Reclama -

Nu puţini pensionari ucraineni se întreabă dacă vor mai avea ce să mănânce de acum înainte. Pensia multora este de aproximativ 30 de euro, o sumă care, pe fondul inflaţiei mari, devine şi mai insignifiantă. Guvernul de la Kiev a estimat că rata inflaţiei se va situa în jurul valorii de 13 la sută. Prognoza a fost însă corectată, executivul ucrainean pregătindu-se de o inflaţie de două ori mai mare.

- Advertisement -

„Bugetul actual, aprobat anul trecut în decembrie, se bazează pe venituri care s-au dovedit a fi nerealiste”, a declarat Robert Kirchner, membru al celulei de consiliere a guvernului ucrainean. Specialistul a mai spus pentru DW că nu doar rata inflaţiei trebuie revizuită în sens negativ, ci şi evoluția produsului intern brut. Parlamentul ucrainean va modifica, marţi, bugetul pe anul în curs.

O mare parte din pensia unui vârstnic ucrainean este folosită pentru plata energiei electrice, a apei şi căldurii. Pentru alte nevoi, bani nu mai există. De aceea, pensionarii Ucrainei se tem că scumpirile care au fost anunţate de guvern vor fi o catastrofă pentru ei.

- Advertisement -

Gazul se scumpeşte cu 280 la sută

De altfel, nu doar pensionarii sunt îngrijoraţi de scumpirile care au fost anunţate de guvern, ci întreaga populaţie. Curentul electric se scumpeşte, începând de la 1 martie, cu 40 la sută. De asemenea, tarifele pentru încălzire urmează să fie majorate cu 60 la sută. Cu adevărat dramatică este scumpirea gazului. Directorul Băncii Naţionale din Ucraina, Valeria Hontareva, a declarat că prețul gazului va fi majorat cu 280 la sută!

Scumpirile survin pe fondul negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional privind acordarea unui nou credit Ucrainei, în valoare de 17,5 miliarde de dolari. Guvernul de la Kiev doreşte de asemenea extinderea creditelor existente şi prelungirea acestora de la 2 la 4 ani. O mare parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru returnarea unor credite mai vechi. FMI a aprobat tranşa de 17,5 miliarde, condiţia fiind însă ca executivul să scumpească o bună parte din tarifele sus-menţionate.

Tăieri de cheltuieli

Simultan cu creşterea preţurilor pentru cetăţeni, guvernul intenţionează să reducă masiv cheltuielile sociale. Pensia minimă va fi îngheţată până la sfârşitul lunii decembrie. „După votul parlamentarilor privind noul buget, ucrainenii vor trebui să strângă şi mai mult cureaua”, a declarat economistul Andrij Nowac pentru DW. Astfel, crede analistul de la Kiev, „o mare parte din populaţie va trăi sub limita sărăciei”.

Nu doar pensionarii sunt îngrijoraţi, ci şi persoanele cu venituri mici. De altfel, nici ucrainenii cu salarii un pic mai mari nu se pot culca pe o ureche. Familia Sevciuc de pildă – Igor şi Maria – ambii trecuţi de 30 de ani, locuiesc laolaltă cu cei trei copii ai lor, în propria casă, foarte aproape de capitala Kiev. Igor este intreprinzator şi singurul sprijin al familiei. Soţia lui are grijă de copii. Cei doi tineri spun că vor fi nevoiţi să reducă la minimum consumul de gaz.

Războiul, factor de risc incalculabil

Analiştii de la Kiev se întreabă în ce fel va fi afectată atmosfera socială din Ucraina din cauza situaţiei economice precare. O treime din populaţie se declară dispusă să suporte încă un an de zile situaţia actuală, dacă se fac reforme, arată un sondaj realizat recent. Studiul relevă şi că 29 la sută dintre ucraineni consideră că deja situaţia în care se află este critică şi resping măsurile de austeritate.

Economiştii avertizează că războiul reprezintă un risc greu de evaluat. „Dacă actualul conflict va continua pe termen lung, guvernul va trebui să recalculeze cheltuielile militare şi ratele către creditorii internaţionali”, spune Nowac. Colegul său german, Robert Kirchner, are o părere similară. „Dacă războiul încetează, banii sunt suficienţi”, spune Kirchner. În opinia acestuia, situaţia din Ucraina este şi va rămâne extrem de incertă. Nu puţini observatori sunt de părere că luptele între separatişti şi armata ucraineană vor fi reluate la primăvară.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img