COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:
Vicepremierul moldovean Natalia Gherman, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a fost desemnat în calitate de prim-ministru interimar (după demisia lui Chiril Gaburici pe 12 iunie). Un decret în acest sens a fost semnat de șeful statului Nicolae Timofti. Premierul interimar și-a stabilit două priorități: funcționalitatea instituțiilor statului și asigurarea ordinii publice.
După ce a semnat decretul de numire în funcție a premierului interimar, șeful statului a convocat o ședință închisă cu membrii Cabinetului de Miniștri. El i-a îndemnat pe funcționari să acționeze cu maximă responsabilitate, deoarece urmează o perioadă dificilă, menționând că își face griji în legătură cu problemele economice și sociale cu care se confruntă țara. „Oamenii își fac griji în legătură cu evenimentele care au loc în societate și așteaptă ca instituțiile statului să funcționeze, așteaptă decizii și acțiuni care să-i ajute să-și desfășoare cu bine activitățile cotidiene”, a atenționat Timofti. El a precizat că imediat după turul II al alegerilor locale (28 iunie) va iniția consultări cu liderii fracțiunilor parlamentare în vederea desemnării unui candidat la funcția de premier. Potrivit lui, „formarea unui nou guvern trebuie asigurată cât mai rapid posibil”.
O funcție nedorită!
Natalia Gherman nu s-a arătat prea entuziasmată de noua sa funcție provizorie. Ea a spus că „Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și responsabilă, pentru a continua reformele pro-europene demarate și a asigura parcursul european al țării”. Potrivit ei, funcționalitatea tuturor instituțiilor statului, continuarea proiectelor demarate și asigurarea ordinii publice în țară vor fi obiectivele de bază ale guvernului interimar.
Până la formarea noului guvern, miniştrii, conduși de premierul interimar, vor îndeplini doar funcţii de administrare a treburilor publice. Președintele Timofti urmează, în decurs de cel mult trei luni de la demisia Guvernului să desemneze o nouă candidatură pentru funcția de prim-ministru. Dacă învestirea guvernului de către Parlament eșuează de două ori, șeful statului dizolvă Legislativul și stabilește data alegerilor parlamentare anticipate.
Voronin – din nou cel ce împarte cărțile de joc
Liderul comunist Vladimir Voronin, fracțiunea căruia acordă suport parlamentar alianței minoritare, care învestise guvernul lui Chiril Gaburici, a menționat că „Natalia Gherman este o persoană slabă” și că „guvernul Gaburici” a căzut, deoarece n-a mai vrut să semneze decizii de garantare a creditelor de la Banca Națională a Moldovei pentru „Banca de Economii” devalizată penal prin intermediul creditelor neperformante. Luni, 22 iunie, Voronin a precizat că PCRM nu va înainta nici un candidat la funcția de prim-ministru. Aceasta chiar dacă la sfârșitul săptămânii trecute el declarase că Vasili Chirtoca (cel care a candidat și a eșuat din primul tur, pe 4 iunie, al alegerilor locale pentru funcția de primar de Chișinău) „ar fi un candidat bun” pentru funcția de prim-ministru.
Liderul PLDM, Vlad Filat, și-a exprimat disponibilitatea de a coopta la guvernare și Partidul Liberal (împreună cu PDM), în vederea creării unei majorități parlamentare pro-europene sigure. PDM, condus de Marian Lupu, este mai reticent față de această idee și insistă asupra unei coaliții largi împreună cu PLDM, PL și PCRM. O combinație absurdă! – susțin analiștii politici independenți – și argumentează că o combinație politică din care ar face parte PL și PCRM este imposibilă.
Alianța care îl va face din nou președinte pe Voronin
Pe de altă parte, rămâne incertă și posibilitatea unei coaliții între PLDM+PDM+PL chiar și după turul II al alegerilor locale din 28 iunie. PL a pus trei condiții care, dacă ar fi îndeplinite de PLDM și PDM, le-ar condamna pe acestea la „moarte politică”, iar pe fruntașii acestora – la pușcărie: întoarcerea miliardului furat; învestirea unui procuror general din afara țării; pocăință în fața alegătorilor și jurământul public că nu vor mai face niciodată alianță cu comuniștii. În opinia analiștilor politici, îndeplinirea celei de-a doua condiții a liberalilor ar însemna pușcărie pentru majoritatea fruntașilor PLDM și PDM.
Prin urmare, așa cum arată acum tabloul politic moldovenesc, balanța înclină spre o alianță PLDM-PCRM-PDM – doar că de data aceasta ar putea fi vorba de o alianță oficială, lipsită de sprijin popular, în care comuniștilor ar urma să li se repartizeze funcții guvernamentale importante în bază de algoritm politic. Iar funcția de prim-ministru, în cazul unei astfel de combinații politice, ar urma să-i revină actualului președinte al Parlamentului, Andrian Candu (exponent PDM și fin de cununie al oligarhului Vlad Plahotniuc, finanțatorul PDM). În acest caz, funcția de șef al Legislativului ar urma să-i revină liderului PLDM, Vlad Filat, iar comunistul Voronin ar urma să fie învestit, în 2016, în funcția de viitor șef al statului.