Rusia prelungeşte interdicţia unor importuri alimentare ca răspuns la sancţiunile UE

0
173

Rusia va continua să interzică numeroase categorii de alimente din Occident timp de încă şase luni, deoarece Uniunea Europeană (UE) şi-a prelungit sancţiunile pe care le-a impus Moscovei, a anunţat luni premierul Dmitri Medvedev, relatează DPA în pagina electronică, transmite Mediafax.

Medvedev a dispus ca Guvernul să pregătească un decret, în numele preşedintelui Vladimir Putin, prin care UE să fie informată în legătură cu prelungirea interdicţiei.

UE şi-a extins luni, anterior, sancţiunile economice impuse Rusiei pentru o perioadă de şase luni. Măsura a fost adoptată în urma unor confruntări sângeroase care au avut loc în weekend în estul Ucrainei.

„UE a extins sancţiunile economice impuse Rusiei până la 31 ianuarie 2016, cu scopul de a finaliza punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei europene.

Sancţiunile, care vizează să împiedice importurile ruseşti şi accesul băncilor ruseşti pe pieţele europene de capital, se numără printre măsurile cele mai controversate adoptate cu scopul de a influenţa implicarea Moscovei în Ucraina. Ele au afectat nu doar Rusia, ci şi şi Uniunea.

Rusia a promis imediat că va riposta prin contramăsuri, iar Dmitri Peskov, un purtător de cuvânt al Kremlinului, a catalogat sancţiunile occidentale drept „nefondate şi ilegale”, potrivit presei ruse de stat.

Şeful Consiliului rus de Securitate a acuzat Statele Unite că au exercitat presiuni asupra UE să prelungească sancţiunile.

„Statele Unite vor să domine lumea… Ele nu sunt îngrijorate de ceea ce se petrece în Ucraina. Ei doar au nevoie să exercite presiuni asupra Rusiei”, a declarat Nikolai Patruşev într-un interviu publicat luni de ziarul Kommersant.

Rusia a interzis anul trecut importurile de fructe, legume, carne, păsări, peşte şi produse lactate din state occidentale care au impus sancţiuni Moscovei în criza din Ucraina.