spot_img
6.5 C
București
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăBasarabiaDeutsche Welle: Liderul administrației separatiste de la Tiraspol pierde alegerile în fața...

Deutsche Welle: Liderul administrației separatiste de la Tiraspol pierde alegerile în fața grupului Sheriff

-

- Reclama -

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Partidul şefului administraţiei separatiste de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, a pierdut aşa-zisele „alegeri parlamentare” din autoproclamata republică moldovenească nistreană („rmn”).

- Advertisement -

Datele preliminare ale scrutinului de duminică arată că partidul „Obnovlenie”, în spatele căruia stă firma „Sheriff”, ar fi obţinut 31 din totalul de 43 de mandate de „deputat” în „sovietul suprem” de la Tiraspol. Potrivit analiştilor politici din regiunea separatistă, înfrângerea partidului lui Șevciuk – „Vozrojdenie” – ar însemna şi pierderea de către liderul separatist a sprijinului cetăţenilor în perspectiva „alegerilor prezidenţiale” din 2016. La alegerile de duminică din Transnistria au participat aproximativ 48% dintre alegători.

A umblat la interesele „businessmanilor”

- Advertisement -

Scrutinul, nerecunoscut de nimeni, s-a desfăşurat sub paravanul unei lupte deschise între administraţia Şevciuk şi gruparea „Sheriff”, care adună mai mulţi afacerişti cu reputaţie dubioasă. În ajunul alegerilor de duminică, Evghenii Şevciuk a anunţat că intenţionează să revadă rezultatele privatizării mai multor întreprinderi din regiune. În opinia expertului IDIS „Viitorul” de la Chişinău, Dionis Cenuşă, la Tirapol au loc confruntări interne pe mai multe paliere: pe de o parte „Sherif” luptă cu Șevciuk, iar pe de altă parte sunt pretinsele structuri de stat care se opun instituirii verticalei puterii de către Șevciuk.

„De data aceasta au apărut mai multe grupări care luptă pentru putere. Şi cred că anume aceasta este direcţia corectă pentru ca oamenii să înceapă a înţelege cum funcţionează regulile democraţiei”, susţine directorul executiv al ONG „Promo-Lex”, Ion Manole. El a remarcat într-un interviu pentru „Europa Liberă” că „există o luptă pentru cercurile de business” în Transnistria: „Cei care au afaceri în regiune se simt, într-o oarecare măsură, limitaţi – au anumite probleme legate de funcţionarea regulilor economice în această zonă”. (…) Regimul Şevciuk a încercat să preia controlul maxim asupra viitoarei componenţe a aşa-zisului „legislativ” local pentru a-şi asigura o guvernare de lungă durată – el vrea să schimbe sistemul politic din regiune (să transforme enclava în „republică” parlamentară, iar prin „parlamentul” local să poată fi reales următoarele două mandate la cârma republicii separatiste)”, a menţionat expertul în problematica transnistreană, Ion Manole.

Şevciuk a pierdut sprijinul Kremlinului

Liderul separatist de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, este în ultima perioadă tot mai des criticat de presa rusă pentru modul în care administrează regiunea separatistă pro-rusă. Potrivit agenţiei „Tass”, administraţia de la Kremlin nu mai pune mare miză pe Şevciuk şi echipa sa. Pentru alegerile care tocmai au avut loc în regiune, propaganda de la Kremlin a refuzat să se implice atât de partea lui Şevciuk cât şi de partea grupului „Sheriff”. „Tass” a constatat o înrăutăţire a nivelului de trai în regiunea transnistreană imediat după venirea la putere a echipei lui Evghenii Şevciuk. Agenţia subliniază că de această dată nici curatorul regiunii pus de Kremlin, Dmitri Rogozin, nu a venit să susţină aşa-numita verticală a puterii lui Şevciuk.

Potrivit unor analişti politici ucraineni, Transnistria se va rupe treptat de „lumea rusă” pe măsură ce businessmanii de acolo vor simţi avantajele oferite de UE, în baza Acordului de Asociere şi de Liber Schimb între Moldova şi UE. În opinia acestora, după Șevciuk, la cârma regiunii va veni, cel mai probabil, comunistul Oleg Horjan, iar în perioada guvernării lui, Transnistria va reveni în componența Republicii Moldova.

Autorităţile de la Chişinău nu recunosc legalitatea alegerilor din regiunea transnistreană şi au îndemnat de fiecare dată statele să nu trimită observatori în regiune. Cu excepţia Rusiei, această solicitare este respectată. Evghenii Şevciuk a fost ales „preşedinte” al „rmn” în 2011, succedandu-l pe Igor Smirnov, care a pus bazele enclavei separatiste, prin războiul moldo-rus de la Nistru, din 1992.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img