spot_img
3.9 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: José Manuel Barroso, AGENTUL Păpuşarului de la Chişinău

Deutsche Welle: José Manuel Barroso, AGENTUL Păpuşarului de la Chişinău

-

- Reclama -

RELATARE A CORESPONDENTULUI DEUTSCHE WELLE LA CHIŞINĂU, VITALIE CĂLUGĂREANU:

- Reclama -

Ex-președintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a pozat miercuri, la Chișinău, alături de cel mai controversat politician din Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, la forumul: „Republica Moldova în noul context regional”, reuniune desfășurată sub patronajul oligarhului moldovean.

- Advertisement -

Forumul de la Chișinău are loc la scurt timp după ce Vlad Plahotniuc a fost primit de mai mulți oficiali de prim rang de la Washington, chiar dacă anterior candidatura sa, propusă pentru funcția de prim-ministru, fusese respinsă de șeful statului „din cauza suspiciunilor de corupție”.

CITIŢI ŞI:Cine e PĂPUȘARUL de la Chișinău/ Legătura cu PSD și Cosmin Gușă/ Jocul Moscovei

- Advertisement -

José Manuel Barroso: „Personal, am rămas dezamăgit”

Discursul lui José Manuel Barroso, rostit în cadrul forumului de la Chișinău, a fost, totuși, unul dur. El a criticat guvernarea pretins pro-europeană pentru ineficiența luptei contra corupției, a deplâns întârzierea reformelor, dar, deși s-a declarat dezamăgit de prestația Moldovei, a spus că UE rămâne deschisă pentru conlucrarea cu Chișinăul „pentru binele tuturor”. José Manuel Barroso a insistat asupra reluării negocierilor cu FMI, asupra creării unui mediu investițional favorabil și asupra implementării de facto a Acordului de Asociere cu UE: „Uniunea Europeană privește cu scepticism unele lucruri care se petrec în Republica Moldova. Personal am rămas dezamăgit de marile cazuri de corupție. Investigația privind furtul miliardului de dolari trebuie să continuie! Fără combaterea corupţiei, dezvoltarea economică nu este posibilă. Fără o justițe funcțională și independentă și fără o luptă eficientă contra corupției, economia nu va prospera, pentru că investitorii străini se feresc de țările în care nu pot miza pe o justiție dreaptă și pe competitivitate”, a menționat José Manuel Barroso.

Prezent la forum, șeful delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, a reamintit autorităților moldovene despre avantajele pe care le oferă Acordul DCFTA (Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător) semnat de UE și Republica Moldova. Potrivit diplomatului european, acest document este ca „o ușă deschisă Republicii Moldova spre piața globală”:

„Este mai dificil să accesăm piaţa UE, dar dacă atingem acele standarde, atunci puteţi accede pe orice piaţă. Standardele Uniunii Europene au devenit standarde globale. Sunteţi alături de UE – cea mai mare piaţă la nivel mondial. (…) E timpul să se lucreze!”, a îndemnat Tapiola.

Sfidător! Vrea schimbarea sistemului pe care singur l-a creat

În discursul său, Vlad Plahotniuc, despre care se spune că ar controla momentan puterea politică și de numele căruia sunt legate majoritatea scandalurilor de corupție din Moldova, a făcut câteva declarații surprinzătoare, apreciate de analiștii politici locali ca fiind „pe placul europenilor”. El a vorbit despre necesitatea eliminării abuzurilor din partea instituțiilor de control, despre reformarea și modernizarea instituțiilor statului și și-a asumat angajamentul personal de a susține „stabilitatea și echilibrul politic”. (Banca Mondială a identificat 69 de entităţi cu funcţie de control în Republica Moldova. Guvernul s-a angajat să reducă numărul acestora la 14). Plahotniuc ca și cum i-ar fi ordonat premierului Pavel Filip, prezent la reuniune, ca „Guvernul să vină cu o procedură clară și simplă de reglementare a controalelor în mediul de afaceri”. Controversatul oligarh a șocat audiența prin declarațiile: „Preocuparea mea de bază este consolidarea statului de drept. Scopul comun este ca principiul respectării legii să fie o caracteristică importantă a guvernării. (…) Îmi asum angajamentul pentru stabilitatea politică din Republica Moldova! (…) Sistemul din Moldova poate fi schimbat doar prin reformarea tuturor instituțiilor de stat. Fenomenul corupției în Republica Moldova nu este de azi, nu este de ieri și are foarte adânci rădăcini în sistem. Sistemul nu poate fi reformat decât prin reformarea tuturor instituțiilor de stat, inclusiv pe dimensiunea atribuirii corecte a competențelor și prin selecția calitativă a funcționarilor care vor munci în aceste instituții. Noi, la nivelul majorității parlamentare, susținem toate inițiativele în acest sens”, a spus Plahotniuc, care nu este deputat și, deci, nu face parte din majoritatea parlamentară.

El a vorbit și despre necesitata continuării reformelor pro-europene: „Trebuie să mergem înainte pe calea europeană, cale care ne dă posibilitate să obținem performanțele economice și sociale echivalente celor pe care le privim zi de zi și le admirăm în țările europene”.

Vor sprijinul monopoliștilor în lupta contra monopolurilor

Declarații surprinzător de optimiste, aproape jenante (având în vedere realitățile social-economice din țară), a făcut și premierul Pavel Filip. Acesta a promis că Executivul pe care îl conduce va fi „Guvernul care va exclude vulnerabilitățile din sistemul bancar”. Premierul a promis că indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale (din 30 octombrie 2016), Guvernul pe care îl conduce va fi garantul stabilității în țară și pentru mediul de afaceri. „Suntem angajaţi în respectarea până la ultimul punct a agendei de reforme. Anul aceasta va fi anul când vom reconstrui economia şi administraţia. (…) Trei eforturi principale pe care trebuie să le facă ţara noastră: stabilizarea sistemului bancar, suportul legislativ pentru lupta anticorupţie, asigurarea unui mediu de afaceri corect şi transparent pentru business”, a menționat premierul Filip.

Invitații din străinătate prezenți la forum au insistat asupra necesității demolării monopolurilor. Potrivit analistului economic rus, Vladislav Zhukovsky, monopolul politic și economic trebuie distrus, în schimb urmând a fi susținute întreprinderile mici și mijlocii care asigură locuri de muncă. Economistul rus a făcut declarația în prezența celor mai mari monopoliști de pe piața bancară, a telecomunicațiilor, cerealelor, uleiului, produselor din tutun din Republica Moldova, invitați la forumul prezidat de Vlad Plahotniuc.D

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img