spot_img
5.9 C
București
sâmbătă, decembrie 10, 2022
AcasăSpecialCe ascunde Cioloş despre întâlnirea cu Biden despre afacerea Marea Neagră

Ce ascunde Cioloş despre întâlnirea cu Biden despre afacerea Marea Neagră

-

„Vicepreședintele (Biden-n.r.) a apreciat eforturile premierului Cioloș de a implementa reformele critic necesare guvernării și statului de drept, notând că continuarea progresului în domeniul reformelor va consolida dezvoltarea democratică și economică a României și parteneriatul economic dintre România și Statele Unite ale Americii”, se arată în comunicatul Casei Albe după întâlnirea lui Cioloş cu vicepreşedintele america la Casa Albă.

- Reclama -

În comunicatele oficiale ale celor două părţi nu apare direct nici o referire la anunţul făcut de Cioloş înainte de plecarea în SUA, şi anume afacerile cu resursele din Marea Neagră, anunţate ca prioritare de premierul român înainte de întâlnirea în D.C.

Prim-ministrul Dacian Cioloş a declarat duminică pentru MEDIAFAX că întrevederea pe care o va avea cu vicepreşedintele SUA Joseph Biden este „o ocazie pentru a discuta oportunităţile enorme oferite de Romania in regiunea Mării Negre mai ales în privinţa investiţiilor si dezvoltării infrastructurii”.

Cioloş se referea la resursele energetice ENORME din Marea Neagră, dar acest detaliu nu mai apare în comunicatele oficiale.

Joe Biden și Dacian Cioloș au discutat de asemenea importanța dezvoltării sectorului energetic al României pentru securitatea energetică europeană și au subliniat necesitatea de a sprijini și accelera eforturile de reformă ale Republicii Moldova, adaugă comunicatul Casei Albe fără a da detalii.

Cioloș a adăugat că în cadrul întâlnirii a solicitat de asemenea „sprijinul pentru o brigadă multinațională pe teritoriul României, tot în parteneriat cu Aliați, o brigadă unde România s-a angajat să pună la dispoziție resurse, toate acestea în cadrul sistemului de descurajare și de apărare pe tot flancul estic al Europei, nu doar pe partea de nord-est, ci și pe partea de sud-est”.

Întrevederea cu vicepreședintele SUA a avut loc în Roosevelt Room, o sală din aripa de vest a Casei Albe, situată în imediata apropiere a Biroului Oval, și a durat aproximativ o oră și zece minute, deși fusese anunțată inițial în program că va fi de circa 30 de minute.

Prim-ministrul a fost însoțit de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, ministrul energiei, Victor Grigorescu, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, de șeful Cancelariei primului ministru, Dragoș Tudorache, de consilierul pe politică externă, Călin Ungur, și de purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img