spot_img
4.1 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăAnalizeDeutsche Welle: Alegerea lui Sorin Grindeanu la 18 ani

Deutsche Welle: Alegerea lui Sorin Grindeanu la 18 ani

-

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE DE HORAȚIU PEPINE:

- Reclama -

Președintele Klaus Iohannis a avut joi la prânz o scurtă întrevedere cu Sorin Grindeanu, candidatul PSD la funcția de prim-ministru.

- Advertisement -

Sorin Grindeanu, propus premier de Liviu DragneaSorin Grindeanu, propus premier de Liviu Dragnea

Sorin Grindeanu, noul candidat al PSD pentru funcția de prim-ministru este, în destule privințe, o apariție surprinzătoare. În primul rând pentru că nu are doctorat, cum remarca cineva cu ironie binevoitoare și, în al doilea rând, pentru că vorbea, în primăvară, despre integritatea politicienilor la fel ca un candidat al ”dreptei”. În rest, nu putem spune multe lucruri: este un bărbat calm, cu multă stăpânire de sine, care pare că resoarbe conflictul potențial în ritmul lent al vorbirii, un politician tânăr (43 de ani), dar cu experiență în administrația locală, cu un mandat de deputat la activ și o scurtă trecere pe la Ministerul Comunicațiilor. Nu are experiența politicii internaționale.

- Advertisement -

Un anumit aspect din CV-ul său a provocat însă mai multe comentarii negative. După preluarea mandatului de deputat câștigat pe listele USL în 2012, Sorin Grindeanu a urmat un curs de o lună și jumătate la Academia SRI. De aici s-a tras, insinuant, concluzia că tânărul aspirant la funcția de prim-ministru ar fi ofițer acoperit și că Liviu Dragnea a sfârșit prin a pica în capcana pe care dorea cu tot dinadinsul să o evite. Traian Băsescu, mai cu seamă, exploatează copios situația, în mesaje pline de trimiteri ambigue în care amestecă interesul său personal cu discreditarea adversarilor. Mai ales în aceste zile, când Sebastian Ghiță a dispărut deconspirând într-un mesaj video pe unul dintre diplomații americani de la București ca fiind șeful stației CIA, care s-ar ocupa printre altele de coordonarea DNA și a Laurei Codruța Kovesi, trimiterile la serviciile secrete par să aibă un tâlc mai serios decât obișnuita teorie a conspirației. De altfel și Liviu Dragnea a insistat foarte mult miercuri seara pe separarea netă dintre politică și serviciile secrete, sugerând că au existat miniștri care nu luau decizii mai înainte de a cere aprobare de la șefii lor secreți.

În sfârșit, e clar cel puțin faptul că nu devii ofițer SRI după un curs de o lună și jumătate. Ciudat ni s-a părut cu totul altceva, și anume felul în care Sorin Grindeanu a respins presupunerile că ar avea vreo legătură cu SRI. Nu s-a mulțumit să nege, ci a evocat trecutul bunicului său pe linie maternă care a stat închis la Sighet ca deținut politic și ”peste a cărui memorie nu ar fi putut să treacă”. Ciudat este că Sorin Grindeanu, care s-a înscris în partidul lui Ion Iliescu în 2007, pare să creadă că SRI ar fi în continuare tarat de moștenirea fostei Securități. În orice caz, asimilarea morală între Securitate și SRI a fost neîndoielnică.

Fără să punem la îndoială meritele unui tânăr pe care nu îl cunoaștem și care face o bună impresie la prima vedere, nu putem să nu ne întrebăm, totuși, cum este cu putință ca moștenitorul moral al unui deținut la Sighet să se înscrie în PSD a doua zi după victoria lui Emil Constantinescu. Întreaga campanie elctorală fusese marcată de tema crimelor de la Revoluție și de la mineriade. Căile acestea sunt, – e adevărat – complicate, căci dacă bunicul matern a stat la Sighet, tatăl său a fost, se pare, fesenist din primul moment. În sufletul tânărului Grindeanu se va fi dat o luptă între memoria bunicului și autoritatea tatălui sau poate va fi apărut o formă de coabitare morală care este poate mai răspândită decât pare și care explică multe dintre indeciziile societății românești. Ori, poate, pur și simplu,  Sorin Grindeanu a exploatat memoria bunicului pentru a da mai multă credibilitate unei dezmințiri. Abia acest lucru ar fi suspect.

În răgazul scurt pe care presa l-a avut la dispoziție, s-au spus multe lucruri despre începuturile sale politice în cadrul organizației PSD din județul Timiș și despre relațiile sale cu Ilie Sîrbu și alți potentați locali. Curios este faptul că aceste lucruri sunt prezentate ca revelații negative, ca și cum ai putea fi candidat al PSD la o demnitate publică fără să ai o legătură cu PSD. Or, Sorin Grindeanu a ales demult, încă de la 18 ani. Altele sunt și vor fi de discutat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img