Deputat PSD contestă că 10 mai e Ziua Independenței: Ce act a făcut Carol I pe 10 mai în afară de a ciocni o cupă de șampanie?

0

Ziua oficială a Independenței rămâne după 31 de ani de la căderea comunismului un subiect de dispută politică. PNL a depus un proiect prin care 10 Mai să fie Ziua Independenței, în timp ce un deputat PSD a depus o inițiativă legislativă prin care Independența să fie sărbătorită pe 9 mai, transmite Radio Europa Liberă.

Potrivit deputatului PNL Gigel Știrbu, un adversar acerb al ideii a fost Adrian Solomon (PSD). Pentru ca legea să treacă în legislatura trecută trebuia să primească voturile în Parlament, iar comisia de Muncă, unde social-democratul a fost președinte, era comisie raportoare.

Poate s-a băut șampanie pe 10 Mai”, susține deputatul PSD, care vrea ca 9 mai să fie Ziua Independenței.

De ce susțin ei că 10 mai e ziua Independenței, ce le dă dreptul ăsta? Ce document palpabil, ce act a făcut Carol I pe 10 mai în afară de a ciocni o cupă de șampanie și de a-i felicita pe cei care au venit să-l felicite de Ziua Națională? Regimul comunist nu a schimbat și documentele istorice. Vorbesc ca profesor de istorie, absolvent de facultate serioasă. Nu am văzut acea proclamație a Independenței semnată de Carol I nicăieri pe holurile Parlamentului, care ar trebui să fie totuși forul care găsește loc și pentru astfel de documente. Dacă te duci în America, găsești declarația de Independență pusă în Capitoliu, la fel în Franța, găsești Declarația Drepturilor Cetățeanului. Noi nu avem documentul acesta, unde e documentul, l-au mâncat comuniștii?”, a fost poziția exprimată de Adrian Solomon pentru Europa Liberă.

Adrian Solomon a precizat că va sărbători în continuare ziua Independenței pe 9 mai, data la care Mihail Kogălniceanu, fost ministru de Externe, a ținut discursul în Parlament.