Negociatorul Comisiei Europene pentru Brexit recunoaște: La Bruxelles e multă birocrație și puțină democrație

0

Un nou divorţ între Uniunea Europeană şi vreunul dintre membrii ei, după ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar, ”poate să se întâmple şi în altă parte dacă nu suntem atenţi”, a declarat marţi fostul negociator-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, relatează Politico.eu.

Una dintre lecţiile pe care Barnier a spus că le-a învăţat în urma activităţii sale este aceea că la Bruxelles este nevoie de ”mai puţină birocraţie, mai multă democraţie”.

”Tocmai am gestionat patru ani şi jumătate un eveniment improbabil care totuşi s-a întâmplat, şi cred că alte evenimente improbabile – aici, în ţara noastră, alegerea doamnei Le Pen – … la fel se pot întâmpla”, a avertizat Michel Barnier într-o declaraţie acordată postului France Inter în timp ce-şi promova noua sa carte ‘The Grand Illusion: A Secret Diary of Brexit” (Marea Iluzie: Un Jurnal Secret al Brexitului).

”La Bruxelles şi la Paris deopotrivă este urgent să demonstrăm valoarea adăugată a proiectului european”, a indicat fostul negociator-şef în dosarul Brexitului. ”Probabil – iar aceasta este o sugestie pe care o fac pentru alegerile prezidenţiale franceze de anul viitor – va fi nevoie să evaluăm fiecare competenţă şi politică europeană pentru a vedea care mai au o valoare adăugată şi care nu mai au. În acestea (din urmă) competenţele ar trebui să fie redate statelor membre”, a propus politicianul francez, de asemenea fost ministru, parlamentar, eurodeputat şi comisar european.