Home Externe Demolarea șefului Serviciului german de Informații Externe

Demolarea șefului Serviciului german de Informații Externe

0

COMENTARIU DEUTSCHE WELLE de Marcel Fürstenau

Gerhard Schindler trebuie să-și părăsească prematur funcția. Surprinzătoare sunt însă momentul și contextul demiterii sale. Secretomania guvernului este orice, dar nu generatoare de încredere.

Președintele BND Schindler în mai 2015, în fața comisiei de anchetă a scandalului NSA în Bundestag Președintele BND Schindler în mai 2015, în fața comisiei de anchetă a scandalului NSA în Bundestag

Președintele Serviciului de Informații Externe (BND), Gerhard Schindler, nu a îndeplinit așteptările guvernului de la Berlin. De aceea, el trebuie să plece mai repede decât era prevăzut. Aceasta este cheia de lectură neoficială pentru demiterea care va intra în vigoare de la 1 iulie. Oficial nu a fost oferit niciun motiv pentru schimbarea la vârful BND. Guvernul nu este obligat să dea explicații în acest caz. Dar ar fi fost bine dacă executivul ar fi explicat măcar de ce a luat atât de târziu această decizie. Pentru că motive justificate de schimbare existau de mai multă vreme.

Cel mai important ar fi scandalul NSA, izbucnit în vara lui 2013, în care a fost implicat și BND. O comisie de anchetă din Bundestag încearcă de doi ani să clarifice circumstanțele afacerii NSA. Membrii acestei comisii, unii dintre ei aflați și în comitetul parlamentar de control al serviciilor secrete, au fost surprinși de anunțul demiterii lui Schindler.

Controlorii serviciilor, luați prin surprindere de anunțul plecării lui Schindler

Altfel stau lucrurile cu membrii guvernului. Atât ministrul de Externe Frank-Walter Steinmeier, cât și vicecancelarul Sigmar Gabriel (ambii din SPD) știau demult de planurile șefului Cancelariei Peter Altmaier (CDU). Ministrul de Finanțe Wolfgang Schäuble (CDU) nu ar fi, se pare, implicat în deciziile privind personalul. Cel care îi va urma lui Schindler, Bruno Kahl, ar fi însă un apropiat al șefului de la Finanțe. Nu e de mirare deci că anumiți parlamenari cred că mișcarea ar fi fost mâna lui Schäuble.

Marcel Fürstenau

Ne întrebăm doar de ce au ezitat atât guvernul și (în special) cancelaria federală. Nimeni nu ar fi putut contesta un motiv de demitere precum modul îndoielnic în care Schindler a acționat în afacerea BND/NSA. Prin relatările presei și cercetările comisiei de anchetă s-a vădit că, de mai mulți ani, BND ar fi dezvoltat un fel de existență necontrolabilă pe cont propriu. Dar, dacă acesta ar fi fost motivul, atunci Schindler ar fi trebuit deja să plece cu cel puțin un an înainte.

Schindler, numărat încă de acum un an

Deja în aprilie 2015, purtătorul de cuvânt al guvernului Steffen Seibert acuza deschis BND „de deficite de ordin tehnic și organizatoric”. Pentru rezolvarea acestora este responsabil președintele BND. Fără discuție. Este vorba inclusiv despre disfuncționalități moștenite de Schindler de la predecesorii săi. Iar acestea nu au fost puține. În special spionarea ilegală pe scară largă a cetățenilor germani și a instituțiilor din Republica Federală, în cadrul colaborării cu americanii de la NSA. Aceasta a fost posibilă și din cauză că legea de funcționare a BND este atât de neclară încât fiecare o interpretează după bunul plac.

Se pare că unii angajați ai serviciilor au tras concluzia că tot ce nu este interzis clar, este permis. Și nu ar trebui să ne supărăm prea tare pe ei. Până la urmă, de la BND se așteaptă să protejeze Germania de atentate teroriste precum cele recente de la Paris, Bruxelles sau Istanbul.

Motivele reale rămân neclare

Profilul cu sarcini al Serviciului de Informații Externe este trasat de guvernul federal. Cadrul legal de funcționare a BND este creat de Parlament. De multă vreme se vorbește despre reformarea legii BND. Grupul parlamentar social-democrat a făcut deja în urmă cu un an propuneri concrete în acest sens. Dar partenerul de coaliție, Uniunea Creștin Democrată, trage de timp. S-a văzut clar că, atunci când este nevoie de elaborarea și adoptarea unor legi noi, coaliția se poate mișca foarte rapid – cum a făcut-o în cazul legislației privind azilul. Șeful Cancelariei federale Altmaier vrea acum să se implice în grăbirea modificării legislației privind BND, care ar urma să se întâmple încă anul acesta. Mai bine mai târziu decât niciodată.

Dar rămâne bănuiala că trimiterea prematură la pensie a lui Schindler ar fi fost doar o mișcare de abatere a atenției. Atât momentul deciziei, cât și circumstanțele acesteia contribuie la această impresie. Altmaier îi mulțumește lui Schindler pentru „anii de muncă plină de realizări” – iar apoi îl trimite ca răsplată la plimbare. „Marile provocări” cu care se confruntă BND l-ar fi depășit pe Schindler. Dacă ar fi spus asta pe față, nu ar fi fost nicio problemă. Dar pentru că alege să păstreze tăcerea, guvernul nu trebuie să se mire că lumea suspectează alte motive în spatele demiterii șefului BND. Aceasta este moștenirea cu care urmașul lui Schindler își va începe mandatul.

Ad

Exit mobile version