spot_img
6.8 C
București
miercuri, decembrie 25, 2024
AcasăActualitateDelirul stalinist userist în Justiție

Delirul stalinist userist în Justiție

-

de Silvia Uscov, avocat

- Reclama -

Atacul USR asupra Justiției

- Advertisement -

La data de 7 martie 2022, USR a depus o propunere legislativă pentru a fi abrogat articolul prin care judecătorii răspund disciplinar pentru „nerespectarea deciziilor Curții Constituționale ori a deciziilor pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în soluționarea recursurilor în interesul legii” (art. 99 lit. ș din Legea 303/2004).

Atent meșteșugită expunerea de motive, încearcă să ne păcălească spunând că doar respectă hotărârea CJUE din 21.12.2021 prin care se stabilește că judecătorii naționali nu ar trebui să fie sancționați dacă nu respectă o decizie CCR pe motiv că „este contrară articolului 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, articolului 325 alineatul (1) TFUE sau Deciziei 2006/928” (adică Decizia MCV, aceea care este caducă începând cu 01.01.2010, și care este invocată tocmai pentru a folosi justiția ca armă politică).

- Advertisement -

Extind aceste consecințe și la RIL-urile pronunțate de ICCJ, spunând că afectează independența judecătorilor și se creează paralelisme legislative deoarece oricum, dacă încalcă cu rea-credință sau gravă neglijență aceste hotărâri, vor răspunde pe lit. t) a art. 99. Nu este aceeași situație deoarece conceptele de „rea-credință” și „gravă neglijență” fac ca această răspundere a judecătorilor să se diminueze semnificativ.

Este nevoie de o prevedere expresă pentru a sancționa aceste potențiale derapaje de la Constituție ale unui judecător, tocmai pentru că știm că există un atac susținut asupra CCR-ului, garantul supremației Constituției naționale.

Nu poate exista niciun motiv pentru care un judecător să nu le respecte și, oricum, faptele disciplinare în sine vor face obiectul atât analizei CSM, cât și ulterior unei instanțe de judecată așa că independența le este garantată suficient. În schimb, prin această modificare legislativă s-ar tinde la o protecție și mai scăzută a cetățeanului.

În final, reamintesc faptul că decizia CJUE din 21.12.2021 nu poate fi aplicată prin raportare la Constituția României, iar un judecător care nu cunoaște acest lucru sau îl ignoră nu merită oricum să fie judecător.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img