spot_img
20.8 C
București
luni, septembrie 25, 2023
AcasăActualitateDe ce a vrut Orban să piardă Bucureștiul

De ce a vrut Orban să piardă Bucureștiul

-

De Bogdan Tiberiu Iacob, preluare Inpolitics.ro

Scriam ieri, mai în glumă, mai în serios, la scurt timp după marele anunț privind constituirea alianței PNL-USR/PLUS, că liberalii trebuie să se lase de bancuri și să scoată pe masă lista reală de candidați, pentru că cea livrată ieri aduce a sitcom politic. Din păcate pentru susținătorii dreptei, surprizele neplăcute furnizate de struțo-cămila născută ieri nu s-au terminat, iar la orizont se conturează o ipoteză terifiantă, aceea că Ludovic Orban a preferat să sacrifice bătălia pentru București pentru a nu permite apariția unor noi poli de putere în partid.

Să începem cu o observație de maximă importanță: cei trei lideri ai PNL, USR și PLUS, reuniți în Piața Universității, locul simbolic în care s-a născut marea alianță CDR de odinioară, ne-au anunțat că vor susține candidați comuni la primăriile bucureștene, dar atît.

Varianta logică și de bun simț în asemenea situație e înregistrarea la BEC a unei alianțe electorale între cele trei partide, cu un nume și un simbol propriu, și care să tragă în campanie la unison pentru binele comun.
Niciunul dintre liderii de ieri nu a suflat o vorbă despre o asemenea alianță, termenul limită pentru înregistrarea ei la BEC fiind 11 august.
Ceea ce nu lasă loc decît pentru scenariul aiuristic: PNL și alianța politică USR/PLUS vor candida în alegeri fiecare pe listele lui, atît doar că în anumite sectoare partidele nu vor desemna candidați la primărie, conform înțelegerii cu aliatul.
Numai că acest lucru nu se va întîmpla și la consiliul general și la cele de sector, acolo unde PNL și USR/PLUS vor fi rivali și se vor bate să-și impună fiecare proprii oameni.

Ce vor înțelege bucureștenii din această situație ciudată, cînd vor trebui să pună ștampila la un sector pe consiliul unui partid și pe primarul celuilalt rămîne o întrebare bună, cu atît mai mult cu cît PNL și noii aliați nu au prea avut deloc o relație bună în ultimul an. Cum se va derula campania electorală cu fiecare partid bătînd toba că ai lui sunt cei mai buni, iarăși e o întrebare bună.

Să luăm un mic exemplu: vineri, cînd apele se limpeziseră în PNL în privința candidaților, iată ce a scris pe Facebook liberalul Dan Croitoru, marele favorit la candidatura pentru primăria sectorului 5:

”Familia și prietenii mă sfătuiesc să renunț la cursa pentru obținerea candidaturii PNL la Sectorul 5. Gunoaiele revărsate asupra mea de cele mai ipocrite creaturi de laborator ale politicii românești – liderii USR/PLUS (personaje incapabile să bată un cui, care nu-și merită electoratul formidabil, format din oameni informați, implicați și dornici de schimbare) – i-au afectat și dezamăgit(…) Mă retrag și pentru a mă putea apăra public de acuzațiile mincinoase lansate la adresa mea de liderii USR/PLUS. Până acum, am tăcut, „spre binele alianței”. Acum sunt dator față de mine însumi, față de ai mei și față de cei care mă cunosc, să mă apăr. Nu sunt omul lui Vanghelie. Sau sunt, în măsura în care Claudiu Năsui sau Vlad Voiculescu vin din familii de oameni obișnuiți, lipsiți de privilegii în comunism, și nu de foști securiști implicați în devalizarea României, în anii tranziției. Sunt omul lui Vanghelie în măsura în care Dan Barna ar fi un antreprenor capabil să reușească prin propriile forțe, și nu un parazit îmbogățit din contracte cu statul sau un lider confecționat la apelul bocancilor”.

Practic, Croitoru anunță că nu se va resemna și va lupta din răsputeri împotriva ”securiștilor”, ”paraziților” și ”ipocriților” de la USR/PLUS, proaspeții aliați ai partidului său. Derutantă situație.

Pentru ca tacîmul să fie complet, cele două grupări politice aliate vor susține un candidat independent la primăria generală, Nicușor Dan, transmițînd semnalul public că nu au resurse proprii în acest sens. PNL a trsansmis cam multe mesaje similare în ultimii ani: în 2014 a adus un candidat prezidențial de la alt partid, FDGR, în 2016, l-a adus pe Marian Munteanu din afara partidului pentru primăria generală, tot în 2016 a susținut un guvern condus de independentul Dacian Cioloș, iar în 2019 l-a adus pe ziaristul Rareș Bogdan pe post de locomotivă la europarlamentare. Fie că au fost succese ori eșecuri, asemenea opțiuni denotă lipsă cronică de resurse umane de valoare.

Luate bob cu bob, șansele candidaților dreptei se anunță reduse.

Cum scriam și ieri, la sectorul 1, Clotilde Armand are notorietate și șanse bune prin prisma precedentelor alegeri. Ghinionul e că va fi concurată de dr. Adina Alberts, cu un profil foarte asemănător, iar asta va fi în avantajul pesedistului Dan Tudorache. Dacă mai punem și candidatul PMP în ecuație, jocurile sunt departe de a fi făcute. Spectaculos e faptul că pentru acest sector s-au vehiculat multă vreme trei nume: Violeta Alexandru, Tănase Stamule și Sebastian Burduja, care rămîn acum cu buzele umflate. De ce nu intră deloc în luptă liderul PNL București, Violeta Alexandru, rămîne un mister.

La sectorul 2, liberalul Dan Cristian Popescu avea resursele necesare să se bată pentru victorie, el fiind și primul candidat din România care a început promovarea outdoor, încă de acum multe luni. Pînă în ultima clipă, din informațiile noastre. Popescu a fost sigur pe candidatură, ca să afle brusc că e înlocuit cu anonimul Radu Mihaiu, de la USR. Deloc resemnat, Popescu va candida independent și-l va face, foarte probabil, primar pe pesedistul Neculai Onțanu, mai ales că voturile dreptei vor fi zdravăn divizate de intrarea în cursă a lui Robert Turcescu, de la PMP.

La sectorul 3, fostul pesedist Robert Negoiță își freacă și el palmele: nici candidatul PSD, Aurelian Bădulescu, nici oengistul Adrian Moraru, preferat Violetei Vijulie, nu sunt contracandidați de temut. Peste toate, PNL se va confrunta cu un alt fenomen neplăcut, și anume lupta cu cu cîteva sute de foști liberali plecați anul trecut la PSD, după decapitarea samavolnică a conducerii PNL București de către tandemul Orban-Violeta Alexandru. În fruntea lor se află un personaj mai puțin cunoscut public, Bogdan Jelea, dar uns cu multe alifii politice, bun cunoscător al tacticilor liberale și care se va angaja în lupta contra foștilor colegi cu toate resursele. Nici candidatura lui Mihai Neamțu, de la PMP, nu e de bun augur pentru liberali, și acesta putînd rupe ceva voturi de la ei.

O situație complicată se regăsește și la sectorul 4, unde actualul primar Daniel Băluță ar putea lua cel mai mare scor din București, confruntat cu anonima Simona Spătaru de la PLUS. Pentru Băluță și PSD vor trage din greu foștii liberali plecați anul trecut, cu Alexandru Hazem Kansou, directorul STB, în frunte. Foarte ciudat, PLUS a refuzat să-și trimită la luptă vreunul dintre puținii oameni cu notorietate pe care îi are, precum Vlad Voiculescu ori Dragoș Tudorache. Cum primul se pregătește să fie viceprimar, rezultă că oamenii lui Cioloș sunt excepționali politicieni, dar numai cînd sunt numiți, iar nu aleși în funcții. Mesaj foarte prost transmis de USR/PLUS. De menționat că Simona Spătaru nici măcar nu deține vreun post în conducerea PLUS, adică în Biroul Politic Național.

La sectorul 5 avem o situație de-a dreptul ridicolă: fostul viceprimar si apropiat al lui Vanghelie, dar prieten bun și om de casă al lui Orban, Dan Croitoru (ex PNȚ, ex ALDE) a fost sacrificat pentru pupilul lui Orban, Cristian Băcanu. Despre care aminteam ieri că s-a remarcat doar prin plîngerea penală pentru înaltă trădare la adresa premierului României de atunci, Viorica Dăncilă, și prin propunerea înființării parchetelor financiare care să verifice declarațiile de avere ale tuturor românilor. Băcanu va splita voturile dreptei cu Lucian Iliescu de la PMP, iar intrarea în cursă a lui Marian Vanghelie și Cristian Popescu Piedone va fărămița la maxim voturile din sector dînd, iarăși, prima șansă primarului Daniel Florea.

În fine, la sectorul 6 avem un alt pupil al lui Orban, Ciprian Ciucu, alt cvasianonim al politicii, care trebuie sa se lupte cu primarul Gabriel Mutu, cu PMP-istul Ștefan Florescu, eternul pretendent la scaunul de edil, plus că se vehiculează o posibilă mare surpriză care va produce mare deranj pe dreapta, mai precis intrarea în cursă a unui independent din categoria #Rezist.

Nici la Primaria Capitalei PNL nu stă pe roze: dacă Gabriela Firea rămîne în cursă, în pofida eforturilor unor cercuri de putere de a-i bara un al doilea mandat, ea poate aduna de la sectorul 1 mai mult decat bazinul PSD si decît voturile lui Tudorache, avînd susținere, declarată sau nu, și de la ALDE si partidul lui Dan Voiculescu, PPUSL. La sectorul 2 va lua cel puțin votul politic al PSD și al lui Onțanu, daca nu cumva și din numeroasele opțiuni pentru independentul Dan Cristian Popescu. La sectorul 3 va lua mai puține voturi decît Robert Negoiță, dar nicidecum nu le va pierde pe toate, la sectorul 4 e de așteptat să beneficieze integral de scorul uriaș al lui Băluță, iar la sectorul 5 va lua substanțial mai multe voturi decat cele ale candidatului Florea. La sectorul 6 va beneficia, de asemenea, de alegătorii lui Mutu și Florescu, posibil și de nehotărîți.

Cu notorietate maximă și o capacitate de comunicare de excepție, plus ”deschidere” pe măsură în presă, Gabriela Firea putea fi învinsa doar printr-un factor emoțional negativ, de tipul celor la îndemîna unui politician precum Rareș Bogdan. Greu de crezut că Nicușor Dan are resursele necesare declanșării unui asemenea fenomen.

Cum s-ar putea explica, deci, halucinanta listă de candidați – dacă ea e reală și nu doar o făcătură în numele anumitor interese și strategii – pe care se bazează dreapta într-un oraș care merita mult mai mult de atît?

Singura explicație care ar sta în picioare, din nefericire, e că președintele PNL, Ludovic Orban, preferă să piardă pe linie în București, sacrificînd chiar apropiați de ai lui, decît să permită apariția unor poli noi de putere în propriul partid care să-i dea bătăi de cap pe termen lung.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img