Viorica Dăncilă îi întâlnește în același timp pe Jean-Claude Juncker și pe Frans Timmermans cu care oficial discută despre Președinția româna a UE și despre cadrul financiar multi anual.
Dar cum discuția intervine într-un context aparte, cei doi îi vor repeta Primului Ministru cele deja spuse: dacaa activitatea DNA, care a contribuit la soliditatea reformei justiției și la eficiența combaterii corupției este repusă în chestiune, atunci și Comisia va repune în chestiune toate progresele.
Altfel zis, țara nu mai poate spera să scape de MCV anul acesta sau anul viitor, așa cum promisese Jean-Claude Juncker.
Situația este, de fapt, ideală pentru ambele părți.
Pe de-o parte, acest mecanism de verificare și cooperare s-a dovedit inofensiv pentru clasa politică din România.
Pe de altă parte, Comisia Europeană n-a avut niciodată de gând să propună ridicarea MCV-ului, iar de acum nici nu va mai fi nevoită să o facă.
In fine, Comisia nu vrea să-și schimbe tactica privind România al cărui caz nu trebuie comparat cu cel al Poloniei. Polonia a intrat în colimatorul UE prin activarea articolului 7.1, poziție la care România nu poate spera.
Există diferențe concrete între cele două cazuri, mai ales din punctul de vedere al comisarilor europeni, dar o încălcare a statului de drept în România îngrijorează mai puțin.