spot_img
13.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăAnalizeCurtea de Casație a Franței refuză statutul de mamă unei femei transgender...

Curtea de Casație a Franței refuză statutul de mamă unei femei transgender născută bărbat

-

Unei femei transgender din Franţa, născută bărbat, Curtea de Casaţie i-a refuzat statutul de mamă a unei fetiţie pe care a conceput-o. Justiţia e de părere că doar una din menţiunile «părinte biologic» sau «tată» îi pot fi recunoscute respectivei. Afacerea, inedită nu doar în Franţa, va fi reexaminată în faţa Curţii europene a drepturilor omului, transmite Radio France Internationale.

«Avem o justiţie înlemnită şi imobilă» a denunţat femeia transgender, pe nume Claire. Mai ales că în luna iunie, avocata generală a Curţii de casaţie se pronunţase în favoarea recunoaşterii statutului de mamă.

- Advertisement -

Povestea este destul de complexă. Claire, azi în vârsta de 51 de ani, care s-a născut bărbat, a fost recunoscută de starea civilă ca femeie în 2011. Trei ani mai târziu, în 2014, Claire îi face un copil soţiei sale Sophie. O concepere posibilă întrucât pe vremea aceea Claire nu fusese încă operată şi deci mai dispunea de aparatul genital masculin.

De când i s-a născut copilul, Claire, care deci între timp a fost operată, pretinde la dreptul de a fi recunoscută ca mamă a fiicei sale. Confruntată cu un vid juridic, justiţia i-a propus fie statutul de tată fie să-şi adopte propria fiică pe post de a doua mamă.

- Advertisement -

Intr-o decizie din 2018, Curtea de apel din Montepellier i-a acordat lui Claire statutul de «părinte biologic». Statut inedit, mai exact inexistent în dreptul francez care nu recunoaşte decât două categorii: mamă sau tată. Bazându-se pe această realitate, avocata generală a Curţii de casaţie estimase în iunie că actul de naştere al copilului trebuie să ia în consideraţie realitatea stării civile a fiecăruia dintre părinţi. Ori, cum lui Claire justiţia i-a recunoscut sexul feminin, ea trebuie să figureze în actul de naştere al copilului drept mamă. Iată de ce respectiva avocată se pronunţase în favoarea recunoaşterii statutului de mamă. Avizul ei nu a fost însă ascultat, lucru care o împinge pe Claire să facă acum apelîn faţa Curţii europene a drepturilor omului.

Avocata sa este revoltată. «Din 2011 Republica o recunoaşte ca femeie. A o recunoaşte şi ca mamă nu e decât o poveste de coerenţă.» In cazul în care justiţia i-ar da în cele din urmă dreptate lui Claire, cazul ei ar face jurisprudenţă şi ar fi o victorie importantă pentru multe cazuri inedite de filiaţie.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img