spot_img
10 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăAnalizeCunoscut analist economic: Guvernul ți-a spus să stai în casă, te-a închis...

Cunoscut analist economic: Guvernul ți-a spus să stai în casă, te-a închis înăuntru, dacă ieșeai afară să fumezi o țigară, veneau și te arestau. Dacă au putut face asta și să oblige la vaccinare (…), atunci pot face și ce au făcut în Cipru, să anuleze depozitele din sistemul bancar

-

Unul dintre analiștii financiari care au avertizat că tipăririle de bani succesive ale băncilor centrale vor conduce la explozii de prețuri afirmă acum că persistența în politicile inflaționiste reprezintă cea mai rea opțiune. Marc Faber întrevede o etapă de distrugere de avuție în care cine va pierde doar 20% din bani va fi un geniu, transmite Profit.ro.

Închiderile economice din timpul crizei COVID, decizii greșite pentru sectorul energetic și un război pe care îl consideră a fi fost evitabil cu Rusia agravează o recesiune care oricum ar fi trebuit să vină, spune Faber, care și-a câștigat notorietatea în piețele financiare internaționale după ce, în newsletter-ul său Boom, Gloom & Doom Report, a anticipat criza financiară din anul 2008.

- Advertisement -

Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face Rezerva Federală Americană acum ar fi să se închidă, susține Faber într-un podcast al GoldCore TV. „Toți acești oameni pe care i-am avut la Fed în ultimii 30-40 de ani sunt tipăritori de bani, intervenționiști fără cunoaștere a istoriei și a științelor sociale.”

Timp de peste un deceniu, bancherii centrali au afirmat că inflația este tranzitorie, dar în același timp au majorat constant masa monetară. „Nu numai că este un nonsens; este o minciună sfruntată!”, exclamă investitorul elvețian, care o are în țintă pe Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene. „Asta sunt: mincinoși! Din punct de vedere intelectual sunt personaje complet necinstite, inclusiv doamna Lagarde, care ar fi trebuit să fie în închisoare pentru corupție.”

- Advertisement -

„Putin! Ar trebui să facă un monument pentru el, întrucât absoarbe toată vina pentru tot ce nu merge bine”, comentează, ironic, Faber.

„Am avut oportunitate ca să curățăm sistemul în 2007-2009, în marea criză financiară”, a adăugat el. S-a impus, însă, viziunea cu bailout-uri, tipăriri de bani și stimulente continue de teama unei depresiuni economice.

Întrebat despre conflictul din Ucraina, Faber nu găsește principala cauză la invadatorul rus. „A fost planificat de americani, de NATO”, susține el. „În America, ai niște oameni în Departamentul de Stat care, pentru oarecare motive, îl urăsc pe Putin.”

Au vrut război în Libia; l-au provocat. Americanii vor merge la război cu oricine nu subscrie la viziunile lor. Nu este o modalitate de a aborda lumea atunci când nu mai ești singura superputere…”, spune Faber, cu studii la London School of Economics și un doctorat la Universitatea din Zürich. „Nu vor să ia act de asta și cred că, aruncând bombe și trimițând drone, ar putea recâștiga puterea. Nu se va întâmpla!…”

Țări concentrând 90% din populația lumii au ales să acționeze cu mai multă prudență și nu s-au raliat la sancțiunile împotriva Rusiei. Doar Europa a ales să meargă în siajul SUA. „De fapt, europenii de rând nu cred așa, ci doar politicienii pentru că sunt plătiți – stânga, dreapta, centru – de instituții caritabile… Crede-mă, știu despre ce vorbesc…”, spune investitorul elvețian. „Individul în Europa vede diferit. Sunt un fermier în Anglia, sunt un muncitor, un tâmplar, un instalator…Ce îmi pasă de teritoriile de est ale Ucrainei. Nu este treaba mea. Îmi pasă doar de costul vieții. Vreau să am acces la mâncare și energie la costuri rezonabile.”

Guvernul ți-a spus să stai în casă, te-a închis înăuntru, dacă ieșeai afară să fumezi o țigară, veneau și te arestau. Dacă au putut face asta și să oblige la vaccinare (…), atunci pot face și ce au făcut în Cipru, să anuleze depozitele din sistemul bancar și fiecare să păstreze numai 100.000 de dolari, mai afirmă el.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img