spot_img
2.5 C
București
marți, ianuarie 7, 2025
AcasăhighlightCumnatul lui Ponta, contracte cu statul de 25 milioane de euro

Cumnatul lui Ponta, contracte cu statul de 25 milioane de euro

-

Cumnatul lui Victor Ponta, luat in vizor de procurorii DNA, este un om de afaceri originar din Iasi.
Pe numele sau Iulian Hertanu, cumnatul lui Ponta a avut numeroase contracte controversate cu statul, despre care presa a relatat in ultimii ani, scrie ziarul Evenimentul din Iași.

O investigatie a jurnalistilor de la Romania Libera impreuna cu Rise Project din 2012 a aratat ca una dintre firmele cumnatului lui Victor Ponta a incheiat un contract de 50 de milioane de lei cu statul, alaturi de o companie apropiata de fostul presedinte Traian Basescu. Acest lucru s-a intamplat chiar in timpul protestelor la adresa Guvernului Boc din ianuarie 2012.
Mai mult, compania lui Hertanu a avut, in ultimii opt ani, contracte cu statul roman in valoare de aproximativ 100 de milioane de lei. Premierul Ponta a crescut in Bucuresti, intr-un apartament de langa Gara de Nord, alaturi de mama sa, Cornelia Naum, si sora, Alexandra Ponta. Dupa ce s-a casatorit, sora prim-ministrului si-a schimbat numele in Alexandra Hertanu, iar in casa parinteasca s-a mutat si proaspatul sot, Iulian Hertanu.
In acelasi timp a fost infiintata firma Hertanu Projects SRL, in care mama lui Ponta detine 5%, iar sora premierului 95%. Sediul social al firmei era chiar in locuinta familiei Ponta.
Ulterior, Iulian Hertanu a devenit actionar cu 60% si la o alta companie, respectiv SC Grossmann Engineering Group SRL. De atunci, adica din 2007, cifra de afaceri a acestei firme s-a dublat, chiar triplat in anumiti ani. Compania a incheiat zeci de contracte cu statul roman, fie finantate din bugetele institutiilor publice, fie din fonduri europene.
Cea mai profitabila afacere a fost castigarea unei licitatii de aproape 50 de milioane de lei pentru extinderea retelei de canalizare din Comarnic, judetul Prahova.
Firma alaturi de care Hertanu a castigat proiectul este SC Euro Construct Trading 98, controlata de Sorin Vulpescu si Dan Besciu, apropiati atat ai fostului presedinte Basescu, dar si ai fostului sot al Elenei Udrea, Dorin Cocos.
Cumnatul lui Victor Ponta este actionar in mai multe companii, care au beneficiat, la randul lor, de contracte cu statul.

Printre licitatiile castigate de firmele lui Iulian Hertanu se numara extinderea retelelor de apa si canalizare din Targoviste, reabilitarea zonei istorice din Campulung, extinderea canalizarii din localitatea Pantelimon si construirea sediului primariei din comuna Hangu, judetul Neamt.
CONTRACTE LA CJ SUCEAVA PE VREMEA LUI GHEORGHE FLUTUR
SC Grossmann Engineering Group SRL, al cărei administrator este Iulian Herţanu, cumnatului premierului Victor Ponta, a câştigat licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean Suceava în anul 2009 pentru servicii de proiectare pentru ”modernizarea, dezvoltarea şi echiparea Ambulatoriului integrat” de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) ”Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, valoarea contractului fiind de 42.000 de lei. Aceeaşi firmă a câştigat şi lucrările de proiectare pentru lucrări de modernizare la Muzeul de Istorie din Suceava, valoarea contractului fiind de 862.086 de lei. Ambele proiecte au avut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale.
CONTRACTE PE BANI EUROPENI DE LA MINISTERUL CONDUS DE UDREA
Astfel, pentru modernizarea Ambulatoriului SJU Suceava, contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2010 de ministrul Dezvoltării Regionale din acea perioadă Elena Udrea, bugetul total al proiectului fiind de 4,6 milioane lei, din care 3,28 milioane lei contribuţia Uniunii Europene.
Pentru modernizarea Muzeului de Istorie al Sucevei, contractul de finanţare, în valoare de 60,67 milioane de lei, din care 42,67 de milioane de lei contribuţia UE, a fost semnat în martie 2014 de Ministerul Dezvoltării.
Directorul Spitalului Judeţean Suceava, Vasile Râmbu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că serviciile de proiectare pentru ambulatoriul integrat fuseseră deja contractate când a preluat el conducerea spitalului, iar lucrarea a fost finalizată potrivit contractului, fiind recepţionată la 1 aprilie 2011.
În ceea ce priveşte modernizarea Muzeului de Istorie Suceava, lucrările au început în toamna anului trecut şi ar urma să fie finalizate în decembrie 2015.
De asemenea, în 2010, asocierea Straco grup SRL şi Grossmann Engineerig a câştigat licitaţia privind ”reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în reţele publice de alimentare cu apă şi canalizare” din Sector 2 al Capitalei, zona Ion Creangă, valoarea contractului fiind de 949.652 de lei fără TVA.
Aceeaşi firmă, Grossmann Engineering Group, a avut contracte şi cu autorităţi locale din judeţul Vaslui. Astfel, în 2008 firma Grossmann Engineering Group, la care Iulian Herţanu a fost asociat, a câştigat licitaţia pentru alimentare cu apă a localităţişor Păhneşti şi Arsura din judeţul Vaslui, valoarea contractelor fiind de 3.498.600 de lei fără TVA.
Tot în judeţul Vaslui, aceeaşi firmă a câştigat, în 2007, un contract de reabilitare reconstruire a unor unităţi de învăţământ, valoarea lucrărilor fiind de 256.278 de euro. În anul 2007, Grossmann Engineering Group a câştigat şi licitaţia pentru construcţia sediului Primăriei Hangu din judeţul Neamţ cu suma de 1,25 de milioane de lei fără TVA.
Firmei Grossmann Engineerig i-au fost atribuite şi lucrările de proiectare pentru ”reabilitarea, modernizarea şi echiparea Ambulatorului integrat” al Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, în baza unui contract de 135.000 de lei încheiat în 2010.
De asemenea, Sc Grossmann Engineerig a elaborat Strategia de dezvoltare a judeţului Ialomita pentru perioada 2009-2020, în baza unui contract încheiat în 2010 pentru suma de 380.000 de lei fără TVA, dar a obţinut şi contractul de servicii pentru managementul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii turistice a municipiului Câmpulung Muscel, prin reabilitarea zonei istorice şi de agrement Complex Parc Kretzulescu”, atribuit în 2011 pentru suma de 374.500 de lei fără TVA.
Între contractele firmei Grossman Engineering este şi cel de lucrări suplimentare la Complexul Administrare Căi Navigabile Giurgiu, atribuit în 2011 pentru suma de 1,85 milioane de lei.
CONTRACT DE ASOCIERE LA COMARNIC CU FIRMA GOLDEN BLITZ
SC Grossman Engineering Group SRL, în asociere cu SC Euroconstruct Trading 98 SRL, a obţinut şi contractul pentru extinderea lucrărilor de canalizare în oraşul Comarnic, lucrări realizate în baza unui proiect cu fonduri europene derulat de SC Hidro Prahova SA, societate constituită prin asocierea Consiliului Judeţean Prahova cu mai multe consilii locale din judeţ.
Proiectul privind extinderea reţelei de canalizare în oraşul Comarnic a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.
Potrivit primarului oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, pe durata derulării contractului autorităţile locale au amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group SRL, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări.
Primarul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că după ce au spart străzile constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială, iar primirea amenzilor reprezentanţii Grossman Engineering Group SRL au contestat sancţiunile la Judecătoria Sinaia, în primă fază au câştigat, procesele fiind acum în stadiul de recurs.
Lucrările pentru extinderea reţelei de canalizare a oraşului Comarnic costă aproximativ 10 milioane de euro, a declarat directorul SC Hidro Prahova, Dumitru Pantea. Potrivit acestuia, în vara anului 2012 s-a făcut predarea amplasamentului lucrării, în ianuarie 2013 a început proiectarea, iar în august 2013 au început lucrările propriu-zise.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img