spot_img
30.6 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăDezvaluiriDEZVĂLUIRI ÎN PRESA DIN VALEA JIULUI: Complexul Energetic Oltenia adus în faliment...

DEZVĂLUIRI ÎN PRESA DIN VALEA JIULUI: Complexul Energetic Oltenia adus în faliment pentru a fi preluat de firma condusă de consilierul onorific american al lui Ponta, Wesley Clark

-

„Motivul pentru care Complexul Energetic Oltenia a fost adus în pragul insolvenţei, iar Ciurel este lăudat pentru asta de guvernarea PSD, a fost în sfârşit lămurit. Minerii din Motru, Jilţ sau Rovinari nu mai sunt buni pentru că firma Envidity Energy, unde preşedinte este consilierul american al premierului Ponta, Wesley Clark, este interesată să implementeze o tehnologie de gazeificare a cărbunelui în strat. În piaţa de energie circula anul trecut zvonul că rezervele de cărbune din Oltenia au fost concesionate către Envidity pentru 40 de ani, informaţie dezminţită atunci de complex. Şi totuşi, un document arată că sunt discuţii avansate între CE Oltenia şi firma condusă de consilierul lui Ponta”, scria ziarul Pandurul.
envidity
Generalul american Wesley Clark este consilierul lui Victor Ponta în materie de strategii economice, dar şi preşedintele Envidity Energy Inc din Canada, firmă în conducerea căreia este şi Jeffrey Brookman, după cum apare pe site-ul companiei.
actionariat_envidity
În România, în iulie 2014 a fost înfiinţată Envidiy Energy SRL, cu sediul într-un imobil din Bucureşti, deţinut de omul de afaceri Cristian Burci, patron la Prima TV. Potrivit documentelor de la Registrul Comerţului, firma Envidiy Energy SRL este deţinută în proporţie de 85% de firma mamă Envidity Energy Inc din Canada, iar Cristian Burci deţine 15% din acţiuni. Administrator este Jeffrey Brookman, mai scrie Pandurul.
Contractul discutat de Envidity Energy SRL cu CE Oltenia ar fi unul „de vânzare de cărbune şi de localizare a facilităţii de transformare a cărbunelui în lichide“. O astfel de tehnologie ar impune concedierea minerilor din carierele CE Oltenia. Procedeul este cunoscut în acest domeniu ca UCG/GTL, prin care sunt generate surse curate de combustibili sintetici de transport şi de energie electrică. Firma lui Wesley Clark a obţinut o licenţă pentru gazeificarea cărbunelui şi în Kosovo, mai scrie Pandurul.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img