spot_img
2.2 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeCum au spart CIA și BND coduri din Iran, India și Pakistan...

Cum au spart CIA și BND coduri din Iran, India și Pakistan și au făcut milioane de dolari

-

Ministerul elveţian al apărării a anunţat marţi că este în curs o anchetă pornind de la informaţii din presă despre utilizarea unei tehnologii de criptare de la o firmă din Elveţia pentru decodificarea unor mesaje secrete ale mai multor state, transmit Reuters şi dpa conform Agerpres.

- Reclama -

Firma Crypto AG a vândut echipamente de codare Iranului, Indiei, Pakistanului, unor ţări latinoamericane şi altor zeci de state. Tehnica a fost modificată pentru a permite CIA (Agenţia Centrală de Informaţii a SUA) şi BND (serviciul de spionaj al Germaniei) să spargă codurile respective, afirmă ziarul Washington Post şi radioteleviziunile ZDF din Germania şi SRF din Elveţia. China şi Uniunea Sovietică nu s-au aflat printre cumpărători, fiind astfel ferite de modalitatea respectivă de spionaj.

- Advertisement -

Presa citează în sprijinul relatărilor respective o istorie secretă a CIA. Unele acuzaţii au apărut încă din 1992, când un angajat al Crypto a fost arestat şi reţinut în Iran nouă luni, ca suspect de spionaj. La vremea respectivă, compania a calificat drept „o teorie a conspiraţiei incredibilă” afirmaţiile potrivit cărora a ajutat în secret servicii occidentale de informaţii, consemnează revista germană Focus, care prezintă detalii dintr-o carte apărută în 1994.

Washington Post adaugă că, pe lângă informaţii, CIA şi BND au câştigat şi sume de bani de ordinul milioanelor de dolari, provenite din vânzările Crypto.

- Advertisement -

Guvernul elveţian, care a aflat anul trecut despre existenţa unor noi cercetări despre Crypto, a numit în ianuarie un fost judecător de la Curtea Supremă să ancheteze activităţile firmei „pentru a clarifica faptele”, a comunicat ministerul apărării de la Berna. Conform instituţiei, „evenimentele discutate au avut loc din 1945 şi sunt dificil de reconstituit şi interpretat în contextul actual”.

Judecătorul Niklaus Oberholzer trebuie să prezinte un raport până la sfârşitul lui iunie, după care va fi informat guvernul.

Potrivit articolelor de presă, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Regatul Unit şi Elveţia – ştiau despre operaţiunea cu numele de cod ‘Rubicon’ sau au aflat unele secrete în urma acesteia. Un document atribuit istoricului CIA privind operaţiunea arată că agenţia americană de spionaj şi instituţia omoloagă din fosta Republică Federală a Germaniei (RFG) au trecut peste diferenţele culturale şi interesele divergente „în repetate rânduri, pentru a crea cea mai profitabilă asociere în domeniul informaţiilor din timpul Războiului Rece”.

Firma Crypto a fost lichidată în 2018, iar identitatea acţionarilor anteriori este protejată pe durată nedeterminată de legislaţia din Liechtenstein. Succesoarea sa, Crypto International, deţinută de cetăţeanul suedez Andreas Linde, a declarat pe site-ul său de internet că povestea este „tulburătoare” şi a susţinut că proprietarii sunt acum alţii, iar compania nu are nicio legătură cu CIA sau cu serviciul german de spionaj. Washington Post arată că şi CyOne Security, o altă succesoare a Crypto, neagă orice colaborare cu serviciile de informaţii. Reuters nu a reuşit să obţină direct reacţii nici de la Crypto International, nici de la CyOne Security. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img