Un om de afaceri german apropiat al Kremlimului, Klaus Mangold, a provocat zilele trecute un scandal la Bruxelles după ce l-a transportat la Budapesta cu avionul său privat de comisarul european Guenther Oettinger.
Mangold este implicat și în multe afaceri în România.
CITIȚI ȘI:Un comisar european prins în avionul unui apropiat al Kremlinului
De aproape 20 de ani acesta este în prezent în România datorită lui Ion Țiriac și a fost văzut cu premierii Adrian Năstase, Victor Ponta și Dacian Cioloș. El este unul din invitații de onoare la vănătorile organizate de Țiriac.
Mangold a deținut un post de conducere în compania Daimler, iar în prezent conduce o companie germană de consultanță și este un intermediar important între mediul de afaceri german și politicieni ruși.
Klaus Mangold este preşedinte al Consiliului Consultativ al grupului de consultanţă financiară Rothschild (una dintre cele mai renumite bănci private din lume), membru în Consiliul de Supraveghere al companiilor Metro (lider mondial pe piaţa cash&carry şi prezent în România) şi Continental (lider în industria auto), preşedinte al Consiliului de Supraveghere al grupurilor TUI (unul dintre cele mai importante grupuri de turism din Europa) şi Alstom (unul dintre cei mai importanţi jucători din industria de transport şi infrastructură de la nivel mondial).
Magnold este în consiliul de supraveghere al giganților Metro, Continental, Swarco sau Alstom, cu investiții masive în Carpați.
În 2013, compania Continental a primit un ajutor de stat de 11,26 milioane de euro pentru extinderea producţiei de anvelope. În 2015. a mai primit ajutor de stat 4,4 milioane euro.
Magnatul Ion Țiriac și-a pus toată averea într-o fundație privată din Panama în care este membru și Klaus Mangold, fostul director executiv al gigantului Daimler, producătorul limuzinelor Mercedes. Avocatul lui Țiriac spune că fundația este practic testamentul financiar al omului de afaceri, scria recent Rise Project.
Abacus (Cipru) Limited deține astfel 99,99 la sută din Țiriac Holdings Limited (Cipru), iar restul este listat în dreptul filialei austriece UniCredit – ca acționar mărunt. La rândul ei, Țiriac Holdings Limited (Cipru) controlează Vesanio Trading Limited (Cipru), offshore-ul final din acționariatul băncii UnicreditȚiriac, reprezentat în trecut de Ion Ion, fiul magnatului.
Filiera offshore mai arată că fundația tandemului Țiriac-Mangold era implicată indirect în a cincea bancă din România. Vesanio Trading Ltd. (Cipru) renunță la pachetul de 20 la sută din bancă în iunie 2015, când grupul Țiriac iese oficial din acționariatul băncii la capătul uneia dintre cele mai tranzacții financiare de pe piața autohtonă. Grupul Țiriac cedează, în total, 45 la sută, adică și participația pe care o controla prin firma olandeză Redrum International. Valoarea tranzacției vehiculată la acel moment a fost de peste 700 de milioane de euro.
În mai 2015, cu puțin timp înainte de tranzacția cu grupul bancar italian Unicredit, fundația lui Țiriac se lansează rapid, ca unic asociat, într-o altă companie offshore, Lionpavi Investments din Panama, potrivit documentelor scurse din baza de date Mossack Fonseca.
Mangold a intrat în consiliul de supraveghere al Metro AG în aceeași zi, 22 mai 2003, cu Wulf Bernotat, un alt executiv german cu multe funcții de conducere la activ. Pozițiile de CEO și președinte al consiliului de administrație al gigantului energetic EON rămân cele cu care acesta din urmă este identificat cel mai des. Wulf l-a însoțit pe Mangold în repetate rânduri la Moscova, unde au avut întâlniri cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev.
Cooperarea pe această axă a culminat în 2005, când Wulf Bernotat a semnat, în prezența lui Putin, acordul dintre E ON, BASF și Gazprom pentru construirea gazoductului Nord Stream, care leagă Rusia de Germania și aduce anual 22,5 miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Europa.
Tot în 2003, Bernotat a intrat și în consiliul de supraveghere al grupului de asigurări Allianz, care a venit pe piața românească tot printr-un parteneriat cu Ion Țiriac. Astăzi, Wulf Bernotat este vicepreședinte al consiliului de supraveghere a asiguratorului, mai scria Rise Project.
Interesele tandemului Țiriac-Mangold sunt vizibile și în filialele Allianz din România. Offshore-ul Vesanio Trading Ltd. (Cipru) a rămas cu o participație importantă în grup după tranzacția cu italienii. În Allianz-Țiriac Asigurări, offshore-ul cipriot reprezentat de Țiriac-junior deține aproape 45 la sută, și, mai departe, e implicat în fondul grupului de pensii private.
Cele două activități financiare generează încasări anuale de peste 1 miliard de lei pentru Allianz- Țiriac.
În prezent, Mangold este consul onorific al Germaniei în Federația Rusă și călătorește frecvent la Moscova pentru a-și coordona afacerile, după cum declară.