Se anunță un mare protest duminică la Chișinău: MESAJUL MAIEI SANDU

0
35

Un nou protest față de felul în care s-au desfășurat alegerile pentru fotoliul de președinte în Republica Moldova va avea loc duminică, 20 noiembrie, începând cu ora 12.00, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.Potrivit unui comunicat al mișcării civice „Tinerii Moldovei”, care sunt și organizatorii acțiunii, scopul protestului este invalidarea rezultatelor alegerilor și organizarea repetată a turului II de scrutin.

Printre alte revendicări ale protestatarilor sunt demisia președintei CEC, Alina Russu și a ministrului de externe, Andrei Galbur, majorarea numărului de secții de vot de peste hotare pentru turul repetat, inițierea unui dosar penal care ar examina fraudele  comise la alegerile din 13 noiembrie, semnalate de societatea civilă și pedepsirea celor vinovați.

Amintim că acțiuni de protest au fost organizate și pe 14, și 15 noiembrie, când mii de persoane au ieșit în centrul Chișinăului pentru a-și manifesta nemulțumirea față de rezultatele alegerilor și activitatea instituțiilor statului. Atunci manifestațiile au fost organizate de Asociația Obștească ”Onoare, Demnitate și Patrie”.

MESAJUL MAIEI SANDU:

Dragi cetăţeni!

Imediat după ce au fost anunţate rezultatele preliminare ale alegerilor, am spus că avem mari suspiciuni privind legalitatea acestora. Numărul mare de cetăţeni din diasporă care nu au putut vota, transportarea organizată a votanţilor din zonele controlate de separatişti, votarea repetată și alte încălcări demonstrează că scrutinul nu a fost unul corect.

Mulți dintre dumneavoastră ne cer să protestăm împotriva fraudelor admise de instituțiile statului. Noi am ales să folosim, pentru moment, toate căile legale de contestare a rezultatelor anunțate. Din păcate, ieri CEC a ignorat probele prezentate de noi și de cetățenii din diasporă care nu au reușit să voteze. O să contestăm în justiție refuzul CEC de a examina sesizarea noastră. Iar decizia validării sau nevalidării rezultatelor alegerilor rămîne la discreţia Curţii Constituţionale. După pronunţarea acesteia, ne rezervăm dreptul să decidem ce forme de protest adoptăm mai departe.

Știm că mîine, în mai multe orașe din lume, vor avea loc flashmob-uri ale concetățenilor noștri care nu au putut să voteze din cauză că nu au fost asigurate suficiente buletine de vot. De asemenea, duminică, la ora 12.00, în PMAN „Tinerii Moldovei” organizează un protest paşnic împotriva fraudării alegerilor. Îi rugăm pe toți cei care vor merge la proteste să fie vigilenţi şi să nu se lase antrenaţi în eventuale provocări. Haideți să nu uităm că protestul este împotriva autorităților și a instituțiilor controlate de acestea care nu ne-au asigurat dreptul constituțional de a vota și care nu vor să recunoască și să sancționeze frauda. Protestul nu este împotriva celor care au votat altfel decît noi. Dezbinarea societății este convenabilă doar regimului corupt Dodon-Plahotniuc.