spot_img
22.1 C
București
marți, iulie 23, 2024
AcasăAnalizeCum a evoluat nivelul de trai din România: măsurile Guvernului Ciolacu au...

Cum a evoluat nivelul de trai din România: măsurile Guvernului Ciolacu au dus la creștere economică susținută

-

În ultimii ani, nivelul de trai al românilor a cunoscut o creștere semnificativă, în ciuda multiplelor crize suprapuse. Sub guvernarea PSD, venitul mediu al unui angajat a depășit 1.000 de euro, iar PIB-ul a depășit alte țări, precum Grecia sau Portugalia. În plus, instituțiile internaționale preconizează o creștere economică pentru țara noastră. Traiul mai bun al românilor se poate observa și prin marile evenimente precum festivaluri, concerte sau chiar campionatul european de fotbal, unde românii sunt nelipsiți, în ciuda prețurilor biletelor relativ mari. 

- Reclama -

Creșterea economică pentru guvernarea PSD se traduce prin creșterea semnificativă a veniturilor, a pensiilor și a salariilor. Salariul minim pe economie a fost crescut în mod repetat în ultimele 12 luni și va ajunge la 3.700 de lei din luna iulie, oferind mai multor români posibilitatea de a avea venituri mai mari. Același lucru s-a întâmplat și cu pensiile care vor crește din nou, din septembrie, în baza recalculării promise de Guvernul condus de Marcel Ciolacu. 

- Advertisement -

Românii au început să cheltuie mai mult nu doar pe necesitățile de bază, ci și pe bunuri de larg consum, vacanțe și alte activități de recreere. Această creștere a consumului a stimulat economia, ceea ce duce la o mai mare dezvoltare economică și bunăstare.

Anul acesta, România a atins aproape 80% din puterea de cumpărare medie din UE. Această realizare se datorează creșterii PIB-ului din ultimii 10 ani, de la 632 de miliarde de lei la 1.600 de miliarde, o creștere de 153%, potrivit ziare.com. În plus, țara noastră a depășit ca PIB țări europene precum Finlanda, Portugalia sau Grecia, potrivit Fondului Monetar Internațional. De asemenea, economia românească a devansat și țări precum Noua Zeelandă și Luxemburg.

- Advertisement -

În ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, un indicator esențial de evaluare al nivelului de trai, România a depășit Rusia și China. Alte țări cu economii considerate puternice, cum ar fi Argentina, Turcia și Africa de Sud, au un PIB pe cap de locuitor mai mic decât cel al României.

România, pe creștere economică și în 2024

Datorită măsurilor luate de Guvernul Ciolacu care au dus la o majorare a veniturilor, consumul intern a înregistrat o creștere semnificativă. Românii au început să cheltuie mai mult nu doar pe necesitățile de bază, ci și pe bunuri de larg consum, vacanțe și alte activități de recreere. Acest lucru se poate observa la evenimentele recente precum primul meci al României la Euro2024, unde au fost prezenți zeci de mii de români sau cele două concerte Coldplay de la București unde biletele au fost vândute într-un timp record. 

Premierul Marcel Ciolacu a spus că România va avea și anul acesta o creștere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, însă nu va fi una bazată pe consum, ci pe investiții. 

”Viziunea pentru România constă în modelul economic bazat pe investitii. Avem investiţii record de peste 40 de miliarde de lei doar în primele patru luni, care au efecte de multiplicare în economia reală, permit creşterea producţiei aici, în România şi conduc la creştere economică, la locuri de muncă stabile şi la creşterea veniturilor românilor şi a puterii de cumpărare”, a scris premierul Marcel Ciolacu pe Facebook.

Toate instituțiile internaționale, de la FMI la Comisia Europeană sau Banca Mondială preconizează o creștere economică de aproximativ 3% pentru anul acesta. 

Deși la nivelul țării încă există diferențe în privința nivelului de trai în diferite regiuni geografice, Guvernul PSD ia măsuri pentru a reduce aceste decalaje. În acest sens, Executivul a alocat, în ultimul an, diferite scheme de ajutor de stat pentru regiunile mai puțin dezvoltate. În plus, autostrăzile A7 și A8 din zona Moldovei vor aduce și în această zonă dezvoltare economică, deci locuri de muncă și un trai mai bun. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img