Home Justitie Culisele scandalului de la CSM cu Inspecția Judiciară: Au vrut oamenii lui...

Culisele scandalului de la CSM cu Inspecția Judiciară: Au vrut oamenii lui Kovesi să dea un puci?

0

Mai mulţi magistraţi au lipsit miercuri de la şedinţa Plenului CSM, astfel că nu a fost întrunit cvorumul pentru desfăşurarea lucrărilor. Patru judecători ar fi absentat voit, aceştia condiţionând prezenţa de scoaterea punctului privind Inspecţia Judiciară de pe ordinea de zi, scrie Mediafax.

În spaţiul public au apărut inclusv informaţii că încercarea de schimbare a conducerii Inspecţiei Judiciare are loc pe fondul protejării Laurei Codruţa Kovesi. Potrivit luju.ro, în acest fel, raportul întocmit de către Inspecţia Judiciară la DNA va fi blocat definitiv, iar Kovesi va rămâne în funcţie. Luju.ro menţionează că raportul ar fi devastator la adresa Laurei Codruţa Kovesi.

„Vreau să vă rog să luaţi act de colegii noştri care au astăzi cereri de pensionare, către viitorii noştri poate colegi care au constataţii în ceea ce priveşte concursul de admitere. Din nefericire, lipsa colegilor noştri va împiedica analiza contestaţiilor şi transmiterea către preşedintele României a cererii de eliberare din funcţie prin pensionare. Îmi manifest regretul. Eu consider în continuare că acest consiliu este al magistraţilor. Orice propunere a unui membru se dezbate aici şi condiţionările (…) sunt inacceptabile”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu, după ce s-a constatat că nu este cvorum.

Magistraţii ar fi condiţionat prezenţa la şedinţă de scoaterea punctului 24 de pe ordinea de zi, adică dezbaterile privind raportul de audit la Inspecţia Judiciară, pe baza căruia s-ar fi putut cere revocarea conducerii inspecţiei.

Judecătorii care au lipsit de la şedinţa CSM sunt Lia Savonea, Simona Camelia Marcu, Evelina Mirela Oprina, Nicoleta Margareta Ţînţ.

De la şedinţa CSM a lipsit şi preşedintele ÎCCJ, Cristina Tarcea, membru de drept al CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ar fi urmat să analizeze, miercuri, raportul auditului extern al managementului Inspecţiei Judiciare, efectuat de o firmă specializată. O eventuală revocare a inspectorilor şefi poate fi dispusă exclusiv pe baza acestui raport.

Surse din sistem au declarat pentru Mediafax că tensiunile din interiorul consiliului au legătură cu posibilitatea revocării conducerii Inspecţiei Judiciare. Aceleaşi surse susţin că şi la nivelul Inspecţiei situaţia este tensionată din cauza controlului la DNA, unii inspectori acuzându-şi colegii că nu ar fi respectat legea în efectuarea controlului la DNA.

La şedinţa de miercuri s-ar fi putut pune în discuţie revocarea inspectorului şef, Lucian Netejoru, pe baza raportului. Urmează ca în şedinţa CSM să se stabilească dacă se ia în discuţie revocarea lui Netejoru şi dacă se votează menţinerea acestuia în funcţie sau demiterea lui.

Verificările Inspecţiei Judiciare la DNA s-au încheiat săptămâna trecută iar, până în 15 septembrie, inspectorii vor redacta concluziile, astfel încât raportul să ajungă în plenul CSM până în 6 octombrie, au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai instituţiei. Inspecţia Judiciară a demarat, în 17 iulie, verificările la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a solicitării ministrului Justiţiei privind verificarea eficienţei manageriale de la DNA şi Parchetul General.

Inspecţia Judiciară a publicat pe site-ul instituţiei raportul de audit extern, întocmit de compania Deloitte Touche Tohmatsu Limited (DTTL), privind managementul IJ în anul 2016.

 

Ad

Exit mobile version