Sambata si duminica se vor negocia conditiile finale ale acordului Greciei cu creditorii. Deja apar detalii din spatele usilor inchise ale necgoerilor. Cine si cum joaca. Unii au interpretat ca o cedare planul de reforme trimis de Alexis Tsipras, dar nu au citit sau nu au vrut sa citeasca CELE DOUA MASURI OBLIGATORII CERUTE DE GRECIA. Dar si detaliile exacte ale documentului grecesc.
Multi nu vor sa vada jocul Americii, al unora din UE si pozitia FMI. Si nici macar ca Rusia da tarcoale.
Grecia reprezinta un mare joc geostrategic, tara NATO, pe flancul sudic, slabit de pozitia Turciei.
Este un joc de negociere foarte interesant. Bunavointa aparenta, cedare in vorbe, si mai apoi conditii, scapari in media. Dar TOTI stiu ca Grexit va costa mult mai mult decat pastrarea Greciei in zona euro.
Nu tot ce se vede face parte din Marele Joc din Elada. Sunt interese mult prea mari, FOARTE MARI in joc, iar Alexis Tsipras le joaca. Are niste asi in maneca, probabil trei, si evident ca ii joaca la masa pokerului politic mondial. Mai blufeaza, dar are cartile…
Atena s-a simtit tare pe pozitie dupa ce FMI, SUA, dar si oficiali europeni au facut declaratii favorabile. Numai Angele Merkel e cu NEIN in brate.
Cele 2 conditii cheie ale Greciei sunt: restructurarea datoriei, adica anularea unei parti, si un plan de investitii al UE.
Acestea au fost explicate vineri seara in Parlamentul grec de ministrul grec de finanțe, Euclid Tsakalotos.
CITITI SI: LOVITURA IN TRAGEDIA GRECEASCA: FMI CERE ANULAREA UNEI PARTI DIN DATORIA ATENEI
CITITI SI:SE SCHIMBA SOARTA GRECIEI: Dupa FMI si Comisia Europeana o lasa mai usor cu datoriile Atenei
Tsakalotos s-a referit în mod special la restructurarea datoriei Greciei, solicitare pe care premierul Alexis Tsipras a pus accentul în mod deosebit. El a precizat că guvernul de la Atena a cerut ca 27 de miliarde de obligațiuni emise de statul grec și deținute în prezent de Banca Centrală Europeană — unele ajungând la scadență vara aceasta — să fie transferate Mecanismului European de Stabilitate (MES).
CITITI SI:Obama, presiuni la Merkel pentru Grecia
Tsakalotos a susținut că, pe lângă restructurarea datoriei, propunerile lui Tsipras conțin și măsuri fiscale și un plan de investiții, denumit ‘planul Juncker’. El a adăugat că, în fața solicitării unor state din zona euro de a reduce cheltuielile bugetare, guvernul grec a răspuns cu propuneri de măsuri menite să crească veniturile la buget.
În acest context, Tsakalotos a subliniat revizuirea modului de repartizare a poverii fiscale, astfel încât aceasta să cadă în special pe cei cu venituri mari, printre propuneri numărându-se instituirea ‘impozitului de solidaritate’ pe care ar urma să-l plătească cei cu astfel de venituri, creșterea taxelor aplicate armatorilor, creșterea TVA-ului pentru produsele de lux, precum și măsuri de combaterea a evaziunii fiscale, cum ar fi crearea unui cadastru, adica masuri de stanga.