spot_img
0.5 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasămediuCulisele întâlnirii istorice între Papă și Patriarhul Rusiei: Atac comun la UE,...

Culisele întâlnirii istorice între Papă și Patriarhul Rusiei: Atac comun la UE, Francisc cedează în Ucraina, Kiril recunoaște greco catolicii

-

Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, s-au îmbrățișat vineri în deschiderea istoricei lor întâlniri din Cuba, prima între liderii acestor biserici după schisma creștinilor din Răsărit și Occident în urmă cu aproape o mie de ani, transmite AFP.

- Reclama -

Papa Francisc și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, au deplâns vineri, într-o istorică declarație comună semnată la Havana, „pierderea unității” dintre creștini și s-au pronunțat pentru „restabilirea” acesteia, scrie AFP, transmite Agerpres.

- Advertisement -

Punctul principal al declarației finale este recunoașterea de către Sfântul Scaun a drepturilor Bisericii Ortodoxe Ruse în Ucraina la schimb cu recunoașterea de către Moscova a dreptului la existență a Bisericii Greco Catolice.

01Un alt punct comun a fost critica la UE.

- Advertisement -

CITIȚI ȘI:Întâlnire istorică la Havana: Vaticanul recunoaște că evenimentul va folosi Kremlinului

Bogdan Duca, un cunoscut analist al lumii religiilor, a comentat pe facebook declarația finală a celor doi:

(…) Atenţionează asupra faptului că Uniunea Europeană a pornit pe o cale greşită, care nu respectă nici rădăcinile creştine ale Europei, nici identitatea creştinilor (punctul 16).
Îndeamnă la mărturisirea Evangheliei, împreună, nu ca pe o concurenţă confesională- or, asta este esenţial în vremurile noastre, să facem Evanghelia auzită mai ales acum, când societatea vrea să o vadă îngropată.

Paragrafele despre familie sunt tot ceea ce doream să aud şi eu de la papa Francisc- inclusiv afirmarea clară a faptului că familia se fundamentează pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie şi că e o instituţie ce nu poate fi schimbată după gusturi ideologice.

Punctul 21 este o condamnare a avortului dar şi a experimentelor biomedicale care se fac în lipsă de respect faţă de persoana umană în stadiul embrionar.

Îndemnul către tineri, ca să fie loiali Evangheliei şi nu curentelor seculare, e iar de o impresionantă calitate.

În privinţa Ucrainei, papa a fost de acord cu patriarhul Chiril asupra faptului că schismele ortodoxe faţă de Moscova au o rezolvare doar canonică- ceea ce e important deoarece canoanele dau dreptate Moscovei, nu naţionaliştilor ucrainieni.

Patriarhul Chiril în schimb a recunoscut în declaraţie dreptul la existenţă al Bisericilor Greco-Catolice, lucru iar foarte important.

02

„Conștienți că rămân numeroase obstacole de depășit, ne exprimăm speranța ca întâlnirea noastră să contribuie la restabilirea acestei unități dorite de Dumnezeu”, au afirmat cei doi lideri ai Bisericii Romano-Catolice și, respectiv, al principalei Biserici Ortodoxe, în acest document semnat la finalul acestei prime întâlniri după Schisma din 1054.

În același timp, ei au lansat un apel „comunității internaționale la acțiuni urgente care să împiedice continuarea izgonirii creștinilor din Orientul Mijlociu (…) În Siria și Irak, violența a dus la pierderea a mii de vieți, lăsând milioane de oameni fără adăpost și fără resurse”.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img