Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, Augustin Zegrean, declară că rectificarea bugetară poate fi adoptată chiar şi fără avizul CSAT, însă numai printr-o decizie a Parlamentului. Fostul judecător CCR Toni Greblă a declarat că maniera în care preşedintele Klaus Iohannis a tratat cererea de avizare a rectificării bugetare îi dă dreptul Guvernului de a adopta proiectul fără avizul CSAT, adăugând că şedinţa Consiliului a fost suspendată în mod abuziv, transmite Mediafax.
Guvernul se reuneşte miercuri, începând cu ora 13.00, fiind căutată o soluţie privind deblocarea situaţiei ce vizează proiectul rectificării bugetare. Şedinţa este programată la Palatul Victoria de la ora 13.00, iar Executivul nu a publicat, până a această oră, proiectele aflate pe ordinea de zi. În cazul în care nu se va găsi urgent o soliţie, ministrul de Finanţe anunţă că efectele se vor vedea inclusiv la nivelul acordării salariilor.
Augustin Zegrean, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale a României, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că rectificarea bugetară poate fi adoptată, după ce s-a solicitat avizul CSAT, chiar dacă acesta este negativ sau nu a fost dat, însă decizia trebuie luată de Parlamentul României nu de Guvern, prin Ordonanţa guvernamentală.
„Este o practică, o decizie Curţii Constituţionale, care spune că avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu este obligatoriu să se respecte. Fiind vorba de rectificarea bugetului de stat, Parlamentul ar putea să treacă şi să adopte rectificarea trecând peste avizul negativ al CSAT, dar numai Parlamentul, nu Guvernul. Parlamentul, fiind unica autoritate legislativă ar putea să facă acest lucru pentru că este forul legislativ suprem.Nimeni nu îl poate opri să facă asta”, a decarat Zegrean.
Precizările vin după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că şedinţa CSAT a fost suspendată şi aşteaptă ca Guvernul să vină cu un nou proiect de rectificare, după ce membrii Consiliului Suprem nu au căzut la un acord pentru a emite avizul necesar pe proiectul de rectificare.
„O asemenea speţă nu este reglementată în legislaţia noastră, pentru simplul motiv că legiuitorul nu şi-a imaginat că între puterile şi autorităţile statului pot exista atâtea acţiuni şicanatorii. Se poate intepreta că suspendarea şedinţei CSAT, hotărâtă de preşedintele României, este un abuz de drept pentru că era obligatoriu să convoace imediat ceea ce Guvernul a solicitat CSAT, pentru a aviza proiectul de rectificare a bugetului. Maniera în care a procedat preşedintele este un evident abuz de drept. Prin urmare, în această situaţie, conform unui adagiu latin, „nimeni nu poate invoca propriul comportament neloial pentru a obţine drepturi”, cred că e îndreptăţit Guvernul să adopte rectificarea bugetară fără avizul CSAT. Ne aflăm în faţa nu a unui aviz negativ ce e reglementat în lege, ci practic în faţa unui refuz de a aviza o asemenea solicitare”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fostul judecător CCR Toni Greblă.
Toni Greblă a mai precizat că avizarea rectificării bugetare este urgentă, dat fiind faptul că prevederi din Legea pensiilor au intrat deja în vigoare.
„Având în vedere faptul că bugetul este un tot unitar şi nu poate fi rectificat pe porţiuni, pe capitole, neavizarea acestui proiect mai ales în condiţiile în care pesta porcină se extindă iar anumite prevederi din Legea pensiilor (…) au intrat în vgoare, rectificarea apare şi ca o urgenţă. Preşedintele îşi asumă şi consecinţele politico-sociale ce decurg din acest refuz”, a mai spus fostul judecător.