Prim-ministrul croat Andrej Plenkovic a adresat miercuri ‘condoleanțe’ familiei lui Slobodan Praljak, fost comandant al forțelor croate din Bosnia, decedat într-un spital din Haga după ce a ingerat otravă în sala de ședințe a Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPIY), gest despre care șeful guvernului de la Zagreb a afirmat că ilustrează ‘profunda nedreptate morală’ comisă de instanță, transmite AFP.
Praljak, inginer și director de teatru înainte de declanșarea războiului din Bosnia, apoi comandant al forțelor armate ale statului croat autoproclamat Herzeg-Bosna, care a luptat împotriva musulmanilor bosniaci în 1993 și 1994, a fost citat drept unul dintre responsabilii distrugerii podului otoman de la Mostar.
Pentru mulți croați, Slobodan Praljak rămâne însă un erou. Săptămâna trecută, președintele Kolinda Grabar-Kitarovic a scris un mesaj de omagiu, citit la promovarea unei cărți în onoarea sa, ‘Generalul Praljak’.
‘Gestul său, la care, din nefericire, am fost martori toți astăzi, ilustrează înainte de toate profunda nedreptate morală față de cei șase croați din Bosnia’, a căror condamnare a fost confirmată în apel de instanța de la Haga, precum și ‘față de poporul croat’, a declarat Andrej Plenkovic, într-o conferință de presă, în care a exprimat ‘sincere condoleanțe’ familiei lui Praljak.
Slobodan Praljak, 72 de ani, a ascultat miercuri confirmarea condamnării sale la 20 de ani de închisoare pentru fapte de epurare etnică, înainte de a declara că respinge verdictul tribunalului. El a scos apoi o fiolă și-a băut conținutul. Avocatul său a afirmat că era vorba de otravă.
Cu puțin timp înaintea anunțului decesului lui Praljak, președinta croată și-a întrerupt ‘de urgență’ deplasarea în Islanda. Pentru Kolinda Grabar-Kitarovic, Praljak a întrupat ‘adevărul pe care el l-a apărat fără odihnă după război’.
Slobodan Praljak și alți cinci responsabili ai republicii croate Herzeg-Bosna, entitatea autoproclamată a croaților din Bosnia, au asistat miercuri la pronunțarea verdictului la apelul formulat împotriva condamnării lor pentru rolurile avute în războiul din 1993-1994 împotriva forțelor bosniace.
Instanța i-a găsit vinovați de ‘asociere criminală’ în scopul creării unui stat pur croat prin intermediul unei ‘epurări etnice’ bazate pe o campanie de teroare. Cei șase croați s-au predat TPIY în 2004.
Imaginea cu cea mai mare încărcătură istorică a acestui ‘război în război’ a fost distrugerea ‘Stari Most’, podul otoman din Mostar, în noiembrie 1993. Numele lui Praljak este asociat acestei distrugeri. ‘Era doar un pod vechi’, declara el în 2004.
Curtea internațională de la Haga a confirmat moartea fostului comandant al forțelor croate din Bosnia, Slobodan Praljak, care în timpul ședinței de miercuri a tribunalui a înghițit otravă. Nu se știe ce a luat Praljak, nici cum a ajuns să aibă otravă. Slobodan Praljak a băut otrava după ce Curtea de la Haga confirmase sentința de 20 de ani închisoare, pronunțată împotriva lui în 2013. Praljak era acuzat de crime de război în Bosnia-Herțegovina. Era cunoscut pentru faptul că a comandat și distrugerea podului istoric de la Mostar, reconstruit între timp, dar miercuri, Curtea de la Haga a renunțat la acest cap de acuzație, afirmând că la vremea sa, distrugerea podului era partial justificată militar.
Tot în 2013, Jadranko Prlic a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru strămutarea populației musulmane în timpul războiului din Bosnia dintre 1992 și 1995 și pentru crime, violuri și distrugerea de bunuri civile în scopul creării „Croației Mari”. Miercuri, Curtea de la Haga a confirmat condamnările pentru toți cei șase lideri ai croaților bosniaci.