Președintele Abdulla Yameen a suspendat luni (5 februarie) libertățile civile în arhipelag, pentru a protesta împotriva deciziei Curții Supreme de a-i elibera din închisoare pe oponenții politici care dețin majoritatea în parlament.
În fața noii crize politice din Maldive, guvernul a decretat luni, 5 februarie, „o stare de urgență de două săptămâni” în arhipelag, anunță ziarul „Sun”. Acest lucru implică în special „interzicerea adunărilor și demonstrațiilor, suspendarea puterilor justiției, posibilitatea arestării arbitrare și invalidarea Codului penal” .
„Sun” scrie că președintele Abdulla Yameen a refuzat să pună în aplicare hotărârea Curții Supreme care a ordonat eliberarea a „nouă disidenți politici și 12 deputați ai opoziției”, inclusiv a fostului președinte Mohammed Nasheed, aflat momentan în exil în Londra.
Potrivit cotidianului „Maldives Times”, Abdulla Yameen se teme că va fi deschisă împotriva lui o procedură de demitere, revenirea în graţiile oponenților săi „retrăgându-i de facto majoritatea în Parlament”. De altfel, Mohammed Nasheed a fost închis pe o perioadă nedeterminată, provocând îngrijorări într-o țară în care, sub președinția lui Yameen, „democrația este în recul, iar represiunea afectează presa și opoziția” .
La rândul său, ziarul „Maldives Independent” îl descrie pe Abdulla Yameen ca pe un „prinț machiavelic”, care este „greu de apreciat”, care a preluat puterea în 2013 în favoarea unei amânări a alegerilor care urmau să aibă loc în acel an. De atunci, Yameen a pozat într-un adevărat constructor, „în contradicție cu dezvoltarea umană și respectul pentru mediu”, visând să facă din Maldive un nou Singapore.
Sectorul turismului riscă să „sufere” din nou în următoarele luni, prezice „Maldives Independent”. În acest stadiu, Statele Unite, Marea Britanie, Germania și China le recomandă cetățenilor lor „să dea dovadă de cea mai mare prudenţă”, dacă intenționează să plece în vacanță în atolurile paradisiace din apropierea Indiei.