spot_img
10.3 C
București
vineri, martie 1, 2024
AcasăDezvaluiriGOGOȘI LA DIICOT? Radicalizarea islamică din România

GOGOȘI LA DIICOT? Radicalizarea islamică din România

-

DIICOT susţine, în raportul de analiză a activităţii pentru anul 2017, că radicalizarea islamică din România este unul dintre riscurile majore, iar fenomenul a cunoscut o amplificare în ultimii ani, precizând că este necesară actualizarea legii privind prevenirea şi combaterea terorismului.

„Situaţia operativă pe profil antiterorist la nivel naţional s-a aflat în tot cursul anului 2017 în corelaţie cu evoluţiile din spatii externe, predominant cu atacurile teroriste din Europa şi crizele de securitate din MENA şi Af-Pak. Propaganda Daesh a continuat să constituie principalul motor al declanşării şi alimentării procesului de radicalizare, fiind însă dublată de ideologia extremistă promovată şi de alte organizaţii teroriste. Dată fiind accesibilitatea ridicată, viteza crescută a comunicării şi posibilitatea anonimizării, Internetul a continuat să constituie mediul predilect pentru accesarea, diseminarea şi crearea de conţinuturi radicale”, explică DIICOT în raport.

- Advertisement -

Potrivit documentului, „actorii singulari reprezintă o resursă importantă a grupărilor teroriste iar utilizarea unor metode de atac accesibile şi nesofisticate (autovehicule, arme albe, dispozitive explozive improvizate rudimentar) face ca aceste situaţii să fie dificil de identificat şi contracarat de către autorităţi”, iar „ponderea ţintelor a aparţinut categoriei soft: evenimente şi adunări publice, transport public, zone frecventate de turişti”.

România nu s-a confruntat pe parcursul anului 2017 cu o ameninţare teroristă concretă şi consistentă, spun procurorii, însă atrag atenţia că unul dintre riscurile majore este radicalizarea islamică.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img