INTERVIU CU COSMIN MIHAI POPESCU, PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN GORJ, CANDIDAT PSD LA CJ GORJ
Reporter: Domnule președinte, am văzut zilele trecute că se vorbea despre o investiție în județul Gorj, mai exact la Cărbunești. Este vorba de investiția celor de la Soceram SA. Ce credeți că i-a atras înspre județul nostru?
Cosmin Mihai Popescu: Dincolo de aspectele economice și de avantajul locației, cred că putem vorbi despre modul în care înțelegem noi, aici, să facem administrație publică. Mă refer la faptul că indirect, Consiliul Județean poate și trebuie să ajute orice operator economic care decide să vină și să își desfășoare activitatea pe raza județului. Este vorba de obținerea avizelor, autorizațiilor, caz în care investitorul trebuie îndrumat, trebuie ajutat. Cheia atragerii multor investiții, care la început au venit destul de timid pe piața Gorjului, se vede acum, când avem o rată a șomajului mică față de anul 2016. Iar zilele acestea, așa cum spuneați, am primit o veste mai mult decât bună: un nou investitor vine către județul Gorj. Este vorba de Soceram S.A., care a decis să investească la Târgu Cărbunești, într-o fabrică de producție a BCA-ului. Este o investiție importantă, cifrată undeva la 20 de milioane euro.
De aceea, eu consider că implicarea Consiliului Județean, a mea personală, este importantă. Noi suntem interfața dintre investitor și comunitatea locală și trebuie să dăm întotdeauna dovadă de deschidere atunci când un operator economic serios hotărăște să se îndrepte către noi. Pentru mine personal, pentru aparatul de specialitate al Consiliului Județean Gorj, orice loc de muncă, creat nou în Gorj, este necesar și binevenit.
Sănătatea, un domeniu prioritar
Reporter: Sănătatea este probabil cel mai important domeniu. Infrastructura din domeniul sanitar reprezintă un capitol substanțial și important din programul pe care îl propuneți gorjenilor, pentru următorul mandat pe care îl țintiți? Ce ne spuneți legat de ceea ce ați reușit să faceți în acești patru ani de mandat, în acest sens? Cum v-ați descurcat cu finanțarea acestui domeniu?
Cosmin Mihai Popescu: Sănătatea reprezintă și pentru mine un domeniu prioritar. Sănătatea oamenilor și în special a gorjenilor a fost și va rămâne o prioritate a programului meu. Am etapizat puțin lucrurile. În mandatul care tocmai se încheie, am încercat să dezvolt infrastructura și mă refer aici la aparatură, modernizarea saloanelor, a secțiilor. Urmează etape importante în viitorul mandat.
Pentru Spitalul de Urgență Târgu Jiu am demarat un proiect european, care a intrat în faza finală, acela de a achiziționa câteva zeci de paturi pentru Terapie Intensivă, ventilatoare, monitoare, injectomate și alte echipamente medicale pentru zona de urgență. Este un proiect care se ridică la aproape 3 milioane de euro. Tot pentru Unitatea de Primiri Urgențe din Târgu Jiu avem un proiect european prin care vor fi achiziționate ventilatoare, nebulizatoare, tărgi și alte echipamente.
În toți acești patru ani de mandat m-am luptat foarte mult pentru Spitalul Județean de Urgență. Să aibă RMN nou, computer tomograf nou, mamograf, instrumentar medical nou în toate secțiile, să aibă cât mai multe secții reabilitate. Toate acestea din bugetul propriu al Consiliului Județean Gorj.
De asemenea, pentru spitalul de Pneumoftiziologie de la Dobrița am depus un proiect european, finanțat prin Programul operațional „Infrastructură mare”, pentru a achiziționa echipamente de protecție pentru cadrele medicale și echipamente de primă necesitate. Un computer tomograf este necesar și va fi instalat de urgență, la Dobrița.
Am susținut și susținem în continuare achiziția de echipamente de protecție pentru un domeniu esențial, DGASPC, o zonă vulnerabilă la posibile infectări. Avem 1.200 de salariați care lucrează în sistemul de protecție a copilului și a persoanelor adulte, și avem peste 1.000 de beneficiari. Toți aceștia trebuie protejați, motiv pentru care am semnat un contract european în valoare de 10 milioane de lei (peste 100 de miliarde lei vechi), bani nerambursabili, pentru echipamente de protecție la DGASPC Gorj. Colegii mei pregătesc deja procedura de achiziție pentru măști, bonete, halate, combinezoane, mănuși și alte echipamente de protecție.
Reporter: Știu că, la un moment dat, se vorbea inclusiv despre achiziționarea unor ambulanțe. În ce stadiu se află acest proiect?
Cosmin Mihai Popescu: În ceea ce privește ambulanțele trebuie să vă spun că am întâmpinat o problemă, în luna mai: nu am avut oferte. Acum contractul este semnat, iar termenul de livrare este în jurul datei de 14-15 septembrie. Este vorba de două ambulanțe, care vor deservi transferul pacienților de la un corp de spital, la altul.
Ca să revin la Spitalul Județean, am tot văzut discuții, oameni care se avântă să promită un spital nou. Domnilor, la Bruxelles s-a discutat, înainte de a începe pandemia că, pentru exercițiul financiar european 2021-2027, se vor aloca pentru 22 de județe care au spitale județene în subordine, fonduri pentru reabilitare, modernizare și – atenție! – extindere. Nimeni, în discuția de la Bruxelles, nu a vorbit, până la această dată, de un spital nou. În cazul în care cei de la Bruxelles decid alocarea de fonduri pentru construcția unor spitale noi, eu sunt pregătit, împreună cu echipa tehnică din Consiliul Județean, să depunem proiect și să obținem acei bani. Dar, dacă nu se vor aloca bani pentru construcția unui spital nou, trebuie ne trezim din visare și să fim pregătiți cu proiecte, astfel încât să aducem la standarde europene ceea ce avem construit acum.
280 km de drumuri reabilitate într-un mandat de 4 ani.
Reporter: În aceste condiții speciale, date de situația pandemică, se mai lucrează la infrastructura rutieră?
Cosmin Mihai Popescu: La infrastructura rutieră lucrul s-a reluat începând cu luna aprilie. La această dată se lucrează pe trei tronsoane de drum județean, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală I și II, și pe alte două tronsoane de drum județean, finanțate prin Programul Operațional Regional, adică din fonduri europene mai pe scurt.
Un prim tronson, care este finalizat în proporție de 80%, este unul de aproximativ 34 km care leagă localitățile Slivilești – Bolboși – Borăscu – Turceni, cu ieșire în drumul național ce trece prin fața Termocentralei Turceni. În această perioadă se lucrează la poduri, podețe, la podul de peste Jiu, la tot ce înseamnă acces la proprietăți.
Al doilea tronson de drum județean la care lucrăm în această perioadă, având un grad de realizare de 50%, este drumul care leagă localitățile Vlăduleni – Fărcășești – Urdari – Turceni – Ionești. Este cel mai lung drum pe care îl avem acum în realizare și cel mai costisitor, din punct de vedere al valorii proiectului.
Un al treilea tronson de drum județean pe care se lucrează este unul de 15,6 km, ce leagă localitățile Runcu – Arcani – Bălești – Tălpășești, cu ieșire în drumul național. Și acest drum este în grafic, având undeva în jur de 60% grad de realizare, și cred eu că va fi finalizat chiar înainte de termenul prevăzut în contract.
Per total, în cei patru ani de mandat, putem vorbi de 280 km de drumuri reabilitate, de 151 km în curs de reabilitare, dar și de 51 km de drumuri reparate, pe care s-au aplicat covoare bituminoase, îmbrăcăminți asfaltice ușoare sau s-au realizat ranforsări ale sistemului rutier și tratamente bituminoase. Una peste alta, la infrastructura rutieră se lucrează din plin.
Reporter: Aș vrea să atingem puțin și subiectul cultură…
Cosmin Mihai Popescu: Instituțiile de cultură au fost cele mai văduvite în această perioadă, datorită restricțiilor impuse de pandemie, în primul rând. Reușim să găsim soluții pentru finanțarea acestor instituții, însă, în ultima perioadă, ne-am canalizat atenția mai mult pe reabilitarea lor.
Acum doi ani de zile am început investiția în reabilitarea și mansardarea Bibliotecii Județene „Christian Tell”. Obiectivul a fost îndeplinit, la această dată reabilitarea fiind finalizată în proporție de 100%, chiar dacă proiectul a fost unul îndrăzneț.
Reabilitarea Casei „Iosif Keber”, finanțată din fonduri europene și din bugetul județului, este în grafic. Cu toate problemele generate de pandemie, constructorul a lucrat și nu avem întârzieri, astfel încât, undeva în primăvara anului viitor, imobilul va fi redat publicului larg.
Mai avem două obiective pe care trebuie să le realizăm obligatoriu în perioada imediat următoare. Mă refer la „Casa Tineretului”, pe care noi am preluat-o în 2019, de la lichidatorul judiciar, căreia am reușit să-i întocmim cadastrul, și Casa „Ion Popescu Voitești” care se află în comuna Bălănești. Aici vom demara lucrări din bugetul propriu al Consiliului Județean Gorj. Avem deja actualizat proiectul tehnic, avem actualizată toată documentația tehnico-economică și vom demara procedura de achiziție în perioada imediat următoare, astfel încât să putem începe lucrările, cel mai sigur, din primăvara anului viitor.
Am creionat, pentru județul Gorj, un proiect clar, concret și finanțabil.
Reporter: Urmează luna septembrie. Cu ce gânduri vă prezentați în fața electoratului? Cum convingeți electoratul să vă mai acorde un mandat de 4 ani?
Cosmin Mihai Popescu: Mi-am depus candidatura împreună cu o listă de consilieri, o echipă în care am încredere, alături de care sunt convins că voi câștiga alegerile. Marea parte a listei de consilieri județeni conține nume noi, oameni profesioniști din toate domeniile, din zona medicală, din învățământ, specialiști în economie, în administrație publică locală și centrală, o listă care îl are în frunte pe fostul prefect, Cristi Rujan. Am alături, așadar, niște consilieri județeni care au expertiză în domeniul în care activează, care le-au dovedit gorjenilor că ceea ce fac, fac bine și cu pasiune.
Reporter: Ce obiective, planuri aveți pentru următorul mandat?
Cosmin Mihai Popescu: Sunt multe lucruri de spus și o să mai avem ocazia să mă adresez cititorilor dumneavoastră. În primul rând, trebuie să știți că am creionat, pentru județul Gorj, un proiect clar, concret și finanțabil. Degeaba spun eu că vreau să fac un zgârâie-nori, că dacă nu am finanțare, este o prostie și eu nu vreau să îi mint pe gorjeni.
Îmi doresc să continui în zona de infrastructură rutieră, în opinia mea fiind nevoie de un nou Program Național de Dezvoltare Locală, care să cuprindă trei elemente importante: partea de realizare a rețelelor de gaze naturale (care va fi o prioritate pentru Consiliul Județean), partea de continuare a realizării rețelelor de apă-canal și, bineînțeles, partea de infrastructură rutieră.
Pentru mine și echipa mea este extrem de important să acționăm de așa manieră, încât instituția Consiliului Județean Gorj să câștige la capitolul încredere, atât din partea cetățenilor, cât și a celor care doresc să vină să creeze locuri de muncă, deschizându-și o afacere în județul nostru.
Comandat de: PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – ORGANIZAȚIA PSD GORJ
Realizat de FLUX 24 MEDIA COMMUNICATION SRL
CUI mandatar financiar: 21200019