Șefa Băncii Europene cere guvernelor să nu mai piardă timpul și să ajungă la un acord pentru planul de redresare de 750 miliarde euro: Guvernele din zona euro trebuie să cheltuiască mai mult altfel șomajul va exploda

0
41
Christine Lagarde, Managing Director of the International Monetary Fund (IMF), and German Chancellor Angela Merkel attends a news conference following a meeting of the heads of international economy and finance organizations at the Chancellery in Berlin, Germany, April 5, 2016. REUTERS/Hannibal Hanschke TPX IMAGES OF THE DAY

Guvernele din zona euro trebuie să continue să cheltuiască puternic pentru a ajuta blocul comunitar să îşi revină din recesiunea provocată de pandemie, completând politica monetară relaxantă a BCE, a declarat duminică preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters conform Agerpres.

Preşedintele BCE a mai cerut guvernelor europene să ajungă la un acord cu privire la detaliile finale ale fondului de revenire, în valoare de 750 miliarde de euro, astfel încât banii să poate să înceapă să fie alocaţi din luna ianuarie 2021.

În condiţiile în care în multe state nivelul datoriilor a depăşit 100% din PIB în acest an, au apărut îngrijorări că politicienii vor avea dificultăţi în a adopta noi programe de sprijin şi subvenţii, ceea ce creşte riscul ca schemele pentru susţinerea locurilor de muncă şi a veniturilor să fie oprite brusc.

„Încrederea în sectorul privat depinde în mare măsură de încrederea în politica fiscală. Continuarea politicilor fiscale expansioniste este vitală pentru a evita dispariţia unui număr mare de locuri de muncă şi pentru a susţine veniturile gospodăriilor până când revenirea economică este mai robustă”, a declarat Christine Lagarde la o reuniune a guvernatorilor băncilor centrale din lumea arabă.

Schemele pentru susţinerea locurilor de muncă au fost deja prelungite în mai multe ţări însă există unele voci care cer o prelungire cu unul până la doi ani pentru a consolida încrederea până când blocul comunitar îşi va reveni dintr-o recesiune care ar putea să-i provoace o diminuare a PIB cu 8% în acest an.

„Menţinerea schemelor privind susţinerea locurilor de muncă este vitală pentru a evita o creştere bruscă a şomajului la finele anului” a adăugat Lagarde.